ECLI:NL:RBMNE:2024:3845 - PONT Data&Privacy (2024)

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Strafrecht

Zittingsplaats Utrecht

Parketnummer: 16/159032-22 (P)

in de strafzaak tegen

[verdachte] ,

geboren op [geboortedatum 1] 1997 te [geboorteplaats 1] ,/

wonende aan de [adres 1] , [postcode] te [woonplaats] ,
hierna: verdachte.

Dit vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting van 26 april 2023, 11 september 2023 en 21 mei 2024. Op laatstgenoemde datum is de zaak inhoudelijk behandeld. Op 10 juni 2024 is het onderzoek ter terechtzitting gesloten.

De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering en standpunten van officier van justitie mr. T. Tanghe en van hetgeen verdachte en zijn raadsman, mr. A.A. Boersma, advocaat te Amsterdam, naar voren hebben gebracht.

De tenlastelegging is op de zitting van 11 september 2023 en op de zitting van 21 mei 2024 gewijzigd. De gewijzigde tenlastelegging is als bijlage aan dit vonnis gehecht.

De verdenking komt er, kort en feitelijk weergegeven, op neer dat verdachte:

op 30 maart 2020 in Woerden en Breda, samen met anderen, 30 kilogram cocaïne heeft vervoerd en afgeleverd en in de periode van 4 juni 2020 tot en met 6 juni 2020 in Woerden en Roosendaal, samen met anderen, 130 kg cocaïne (althans een (grote) hoeveelheid van een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I) heeft vervoerd en afgeleverd;

in de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020 in Nederland heeft deelgenomen aan een criminele organisatie, welke organisatie tot oogmerk had het plegen van misdrijven als bedoeld in de Opiumwet;

in de periode van 6 april 2020 tot en met 10 april 2020, samen met anderen, een automatisch vuurwapen, een M16, voorhanden heeft gehad en heeft overgedragen.

De dagvaarding is geldig, de rechtbank is bevoegd tot kennisneming van het ten laste gelegde, de officier van justitie is ontvankelijk in de vervolging van verdachte en er zijn geen redenen voor schorsing van de vervolging.

De officier van justitie acht het ten laste gelegde wettig en overtuigend te bewijzen.

Ten aanzien van het onder 1 ten laste gelegde heeft de raadsman primair vrijspraak bepleit omdat de PGP-berichten niet of onvoldoende redengevend zijn voor het bewijs. Uit die berichten vloeit immers niet voort wat, hoeveel en door wie er is vervoerd. Evenmin volgt daaruit dat verdachte wist wat hij vervoerde, zodat opzet ontbreekt. De raadsman heeft zich subsidiair op het standpunt gesteld dat voor wat betreft het transport in de periode van 4 tot en met 6 juni 2020 slechts 9 kilogram dan wel meer subsidiair 30 kilogram bewezen kan worden verklaard in plaats van de aan verdachte ten laste gelegde 130 kilogram.

Ten aanzien van het onder 2 ten laste gelegde heeft de raadsman verzocht om de periode van deelname aan de criminele organisatie te beperken van 30 maart 2020 tot en met 18 augustus 2020. Voor het overige heeft de raadsman zich gerefereerd aan het oordeel van de rechtbank.

Voor wat betreft het onder 3 ten laste gelegde heeft de raadsman zich gerefereerd aan het oordeel van de rechtbank.

Voor zover relevant worden de standpunten van de officier van justitie en de raadsman verder besproken onder het oordeel van de rechtbank.

4.3.1De bewijsmiddelen en redengevende feiten en omstandigheden

De rechtbank komt op grond van de bewijsmiddelen tot bewezenverklaring van de onder 1, 2 en 3 ten laste gelegde feiten, met inachtneming van hetgeen hierna is overwogen en zoals is weergegeven onder paragraaf 5 in de bewezenverklaring.

De rechtbank heeft, voor de leesbaarheid van dit vonnis, de wettige bewijsmiddelen met de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden uitgewerkt en opgenomen in bijlage II. Deze bijlage is aan dit vonnis gehecht.

4.3.2De bewijsoverwegingen

4.3.2.1Gebruik Encrochat-accounts en SKY ECC-accounts

Het bewijs in deze zaak bestaat uit zogenaamde cryptocommunicatie: chatgesprekken tussen Encrochat-accounts en SKY ECC-accounts (hierna: Sky-accounts). Het is dan ook van belang om vast te stellen door wie deze chatgesprekken zijn gevoerd.

Op grond van de redengevende feiten en omstandigheden in de bewijsmiddelen staat vast dat verdachte in de periode van 30 maart 2020 tot en met 18 augustus 2020 de gebruiker is geweest van het Encrochat-account [Encrochat-account 1] @encrochat.com (hierna ook: [Encrochat-account 1] ) en dat verdachte de in de bijlage II genoemde chatgesprekken van dat account heeft gevoerd.

Verder staat buiten redelijke twijfel vast dat het Encrochat-account “ [Encrochat-account 2] ” werd gebruikt door [medeverdachte 1] (hierna: [medeverdachte 1] ). Daarnaast maakte [medeverdachte 1] gebruik van een vijftal Sky-accounts, te weten: “ [Sky-account 1] ”, “ [Sky-account 2] ”, “ [Sky-account 3] ”, “ [Sky-account 4] ” en “ [Sky-account 5] ”.

Het Encrochat-account [Encrochat-account 3] @encrochat.com werd gebruikt door [medeverdachte 2] (hierna: [medeverdachte 2] ).

4.3.2.2Verdovende middelen

Zoals uit de gebruikte bewijsmiddelen blijkt, heeft verdachte deelgenomen aan een criminele organisatie die tot oogmerk had het plegen van misdrijven die in de Opiumwet strafbaar zijn gesteld. [medeverdachte 1] was de spil van deze organisatie (zoals hierna te overwegen). De rechtbank stelt vast dat het in de vele cryptoberichten die [medeverdachte 1] verstuurde en ontving veelal ging over het vervoeren, bewerken, verwerken, verstrekken en afleveren van cocaïne. Een deel van die berichten is in bijlage II opgenomen als bewijs van de hierna bewezen verklaarde feiten. Zo wordt in de berichten veel gesproken over “blokken”, “collo” en “peru”. Het is de rechtbank ambtshalve bekend dat met deze termen cocaïne wordt bedoeld. Ook worden in het berichtenverkeer meerdere malen woorden gebruikt zoals “EP3” en “corona”. Het is de rechtbank ambtshalve bekend dat blokken cocaïne doorgaans zijn voorzien van stempels. De rechtbank weegt daarbij mee dat zij in het dossier ook foto’s heeft aangetroffen van witte blokken met deze stempels. De rechtbank gaat er dan ook vanuit dat deze bewoordingen verwijzen naar cocaïne.

Verder constateert de rechtbank dat verdachte op 18 augustus 2020 in België is aangehouden toen hij een pick-up voertuig bestuurde waarin 200 kilo cocaïne is aangetroffen.

Blokken cocaïne die worden vervoerd - zo is de rechtsbank ambtshalve bekend - wegen in het algemeen (minimaal) 1 kilo. Zoals benoemd is verdachte in België aangehouden met in het voertuig dat hij bestuurde blokken cocaïne. Dat betrof 200 blokken met een netto gewicht van 200 kilo. In de berichten die via het Sky-account van [medeverdachte 1] worden verstuurd over deze lading worden de blokken aangeduid als: “200 stuks”.n

Pagina 2163 van het dossier

Daarnaast werd tijdens het onderzoek, op 22 oktober 2021, in en in de nabijheid van de woning van [medeverdachte 2] (deelnemer aan dezelfde criminele organisatie als verdachte) in Uithoorn in totaal 525 kilo cocaïne gevonden. Al deze cocaïne was verpakt in blokken van 1 kilogram per stuk. Ten slotte is ook medeverdachte [medeverdachte 3] ( [medeverdachte 3] ) op 10 december 2020 in België aangehouden met in de bestelbus die hij bestuurde (in een verborgen ruimte) 250 blokken van in totaal een netto gewicht van ruim 288 kilo cocaïne. In de chatgesprekken die via de Sky-accounts over dit transport worden gevoerd, wordt als volgt over de aantallen blokken gesproken: “Hoeveel moet ik er laden maat” “250 als het goed is maat hoor ik zo”. Dus zonder toevoeging van welke stof, welk gewicht of welke vorm.

Zoals de raadsman heeft betoogd volgt uit de Encrochat-berichten ook dat er niet louter in cocaïne werd gehandeld; ook andere Opiumwetsubstanties zoals hasj werden kennelijk verhandeld. Tegen de hiervoor geschetste achtergrond beschouwt de rechtbank het bewijsmateriaal van de ten laste gelegde feiten.

4.3.2.3 Bewijsoverweging ten aanzien van feit 3 – medeplegen van overdragen en voorhanden hebben van een automatisch vuurwapen

De rechtbank acht op grond van de bewijsmiddelen wettig en overtuigend bewezen dat verdachte een automatisch vuurwapen heeft overgedragen en daarmee ook aanwezig heeft gehad, zoals onder 5 in de bewezenverklaring is weergegeven.

Er is sprake van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de gebruikers van [Encrochat-account 1] (verdachte) en ‘ [Encrochat-account 4] ’ en dus van medeplegen. Uit de inhoud van de chatgesprekken volgt dat ‘ [Encrochat-account 4] ’ een wapen moet verplaatsen dat kennelijk van hem is en dat dat wapen naar een eigen opslagplek moet. Hij zoekt actief een chauffeur via [medeverdachte 1] en geeft vervolgens instructies aan de vervoerder ( [Encrochat-account 1] ) over de plaats van overdracht. Na het geslaagde transport betaalt hij tot slot voor het vervoer. [Encrochat-account 4] heeft weliswaar geen uitvoeringshandelingen verricht, maar levert op de hiervoor omschreven manier een substantiële bijdrage aan het bewezenverklaarde.

4.3.2.4 Bewijsoverweging ten aanzien van feit 1 – medeplegen afleveren, verstrekken, vervoeren en aanwezig hebben van 30 kilogram cocaïne

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het opzettelijk afleveren, verstrekken, vervoeren en aanwezig hebben van 30 kilogram cocaïne op 30 maart 2020 . Uit de cryptocommunicatie van 30 maart 2020 tussen de gebruikers van ‘ [Encrochat-account 2] ’ ( [medeverdachte 1] ) en ‘ [Encrochat-account 1] ’ (verdachte) blijkt dat [medeverdachte 1] “een klusje” heeft voor verdachte. [medeverdachte 1] zegt verdachte met het busje naar Breda te rijden. Verdachte reageert met “okee top” en vraagt om het adres. Verdachte vraagt vervolgens “hoeveel er gehaald moet worden”, waarop [medeverdachte 1] reageert met “30” en een adres doorstuurt dat hij heeft doorgekregen van de gebruiker van Encrochat-account ‘ [Encrochat-account 5] ’ ( [straat 1] ter hoogte van nr [huisnummer] ). [Encrochat-account 5] geeft tevens de code “ [codenaam] ” mee. Even later (om 16.10 uur) stuurt verdachte naar [medeverdachte 1] dat hij (verdachte) er is. Verdachte stuurt een foto mee van de woning waar hij voor staat. Volgens de verbalisant die het proces-verbaal heeft opgemaakt komt die woning overeen met het adres in Breda dat eerder is doorgegeven door [medeverdachte 1] . Uit de cryptocommunicatie tussen [medeverdachte 1] en [Encrochat-account 5] blijkt dat diezelfde foto door [medeverdachte 1] om 16.11 uur weer is doorgestuurd naar [Encrochat-account 5] . [Encrochat-account 5] informeert bij verdachte of hij heeft aangenomen, waarop verdachte bevestigend antwoordt. Verdachte vraagt aan [medeverdachte 1] waar het “spul” heen moet. [medeverdachte 1] geeft door dat de “spullen” naar het [locatie 1] moeten en dat hij daar is, samen met “ [A] ”.

Dat het om cocaïne gaat, stelt de rechtbank, naast de gebruikte bewoordingen en de gebruikelijke handelswijze zoals hiervoor geschetst, vast op basis van de foto’s die er tussen medeverdachte [medeverdachte 1] en gebruiker [Encrochat-account 5] die dag zijn uitgewisseld. Door [Encrochat-account 5] worden immers foto’s van witte blokken gestuurd naar [medeverdachte 1] met daarin verschillende stempels; één met de stempel van een kroon om 14.54 uur en één van een stempel van een kat om 15.42 uur. Deze tijdstippen sluiten aan op het tijdstip waarop het transport vermoedelijk heeft plaatsgevonden.

Dat verdachte, anders dan de raadsman heeft betoogd, ook wist dat het om cocaïne ging, leidt de rechtbank af uit het feit dat verdachte, wanneer hij vraagt wat er moet worden opgehaald, kennelijk genoeg weet als [medeverdachte 1] reageert met: “30”. Bovendien heeft verdachte de cocaïne blijkens de inhoud van de cryptocommunicatie zelf in zijn handen gehad. Wanneer verdachte op het [locatie 1] is, krijgt hij immers de opdracht om er “15” in de tas te doen, waarop verdachte reageert met: “andere ook 15 tog”.

Uit de inhoud van de chatgesprekken volgt dat sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de gebruikers van [Encrochat-account 1] (verdachte) en [Encrochat-account 2] ( [medeverdachte 1] ) ten aanzien van het vervoeren, afleveren en het voorhanden hebben. [medeverdachte 1] heeft weliswaar geen uitvoeringshandelingen verricht, maar staat steeds in nauw contact met verdachte, voorziet hem van de benodigde informatie om zijn taak te volbrengen, geeft hem instructies hoe te handelen en levert in die zin een substantiële bijdrage aan het bewezenverklaarde.

De rechtbank acht op grond van de bewijsmiddelen en het hiervoor overwogene wettig en overtuigend bewezen dat verdachte op 30 maart 2020, 30 kilogram cocaïne opzettelijk heeft afgeleverd, vervoerd, verstrekt en aanwezig heeft gehad, zoals onder 5 in de bewezenverklaring is weergegeven.

4.3.2.5 Vrijspraak ten aanzien van feit 1 – medeplegen van afleveren, verstrekken, vervoeren en aanwezig hebben van 130 kilogram cocaïne

Op basis van het dossier staat wel vast dat verdachte in opdracht van [Encrochat-account 2] ( [medeverdachte 1] ) naar Roosendaal is gereden met een ‘stash’ auto om iets op te halen bij ‘ [Encrochat-account 6] ’. De rechtbank kan echter niet buiten redelijke twijfel vaststellen wat is vervoerd door verdachte. Met de raadsman is de rechtbank van oordeel dat de chatberichten tussen [Encrochat-account 2] en [Encrochat-account 6] , mede doordat er tussentijds ook veel telefonische contacten tussen hen plaatsvinden, moeilijk te duiden zijn. Ook lijken de chatberichten tussen enerzijds [Encrochat-account 2] en [Encrochat-account 6] en tussen anderzijds [Encrochat-account 6] en [Encrochat-account 1] niet goed in de tijd te plaatsen ten opzichte van elkaar. Dit betekent dat de rechtbank verdachte vrijspreekt van het ten laste gelegde transport van 130 kilo cocaïne (dan wel andere middelen vermeld op lijst I van de Opiumwet).

4.3.2.6 Bewijsoverweging ten aanzien van feit 2 – deelname aan een criminele organisatie

Partiële vrijspraak ten laste gelegde periode

De rechtbank is met de raadsman van oordeel dat verdachte dient te worden vrijgesproken van een deel van de ten laste gelegde periode. Uit het dossier blijkt niet dat verdachte vóór 30 maart 2020 heeft deelgenomen aan een crimineel samenwerkingsverband. Evenmin volgt uit het dossier dat dit het geval was in de periode na zijn aanhouding in België, op 18 augustus 2020. De rechtbank zal verdachte dan ook vrijspreken van deelname aan een criminele organisatie in de periode van 1 januari 2020 tot en met 29 maart 2020 en van 19 augustus 2020 tot en met 31 december 2020.

Beoordelingskader deelname aan een criminele organisatie

Verdachte wordt verweten dat hij heeft deelgenomen aan een criminele organisatie als bedoeld in artikel 11b van de Opiumwet.

De rechtbank stelt voorop dat van een criminele organisatie in vorenbedoelde zin sprake is bij een samenwerkingsverband van twee of meer personen met een zekere duurzaamheid en structuur, dat als oogmerk heeft het plegen van – kort gezegd – Opiumwetmisdrijven. Zo’n samenwerkingsverband kan al aan de orde zijn als gedurende een zekere periode door bepaalde personen volgens een vast patroon wordt samengewerkt. Niet vereist is dat het samenwerkingsverband steeds hetzelfde is samengesteld. Ook hoeft niet vast te staan dat alle deelnemers onderling met elkaar hebben samengewerkt of bekend waren met de anderen en diens bezigheden voor de organisatie. Bij de vaststelling van het oogmerk van de organisatie komt mede betekenis toe aan misdrijven die in het kader van de organisatie al zijn gepleegd.

Van deelneming aan een criminele organisatie is sprake als de betrokkene tot de organisatie behoort en een aandeel heeft in gedragingen die strekken tot of rechtstreeks verband houden met de verwezenlijking van het oogmerk van de organisatie. Een deelnemingshandeling kan bestaan uit het (mede)plegen van een misdrijf of uit het verrichten van hand- en spandiensten ten behoeve van de organisatie.

Bewezenverklaring deelname aan een criminele organisatie

De rechtbank is op basis van de in de bewijsmiddelen uiteengezette berichten en hetgeen hiervoor reeds is overwogen ten aanzien van de specifieke bewezenverklaarde delicten van oordeel dat verdachte heeft deelgenomen aan een criminele organisatie die zich – kort gezegd – richt op de handel in verdovende middelen. Deze organisatie bestond onder meer uit verdachte, [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] . [medeverdachte 1] had hierin duidelijk een sturende rol ten opzichte van de anderen. Zo gaf [medeverdachte 1] verdachte aanwijzingen en instructies over de verschillende transporten. Verdachte had binnen de organisatie de rol van chauffeur.

Er is sprake van een samenwerkingsverband met een voldoende mate van duurzaamheid en structuur. Uit het berichtenverkeer blijkt dat verdachte en [medeverdachte 1] regelmatig contact hebben via Encrochat over (cocaïne)transporten. In de onderlinge communicatie werd gesproken over cocaïne (“stuks”, “peru” etc.). De duurzaamheid en structuur van de organisatie blijkt ook uit het gebruik van (kostbare) PGP-telefoons (Encrochat en SKY ECC) waarmee versleutelde berichten werden verstuurd. Daarnaast werd gebruik gemaakt van vaste opslaglocaties en voor het transport werden ‘stash’ voertuigen gebruikt met verborgen ruimtes, zodat de risico’s op ontdekking werden verkleind. Uit de bewijsmiddelen volgt voorts dat met de werkwijze van betrokkenen grote geldbedragen gemoeid waren.

Conclusie

Hiermee staat vast dat de bewezenverklaarde feiten zijn gepleegd in een gestructureerd verband met een duurzaam karakter. Verdachte heeft daaraan, gelet op hetgeen hiervoor is overwogen en gelet op wat volgt uit de bewijsmiddelen, een bijdrage geleverd en heeft dus deelgenomen aan een criminele organisatie die tot oogmerk had het plegen van misdrijven als bedoeld in de Opiumwet.

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte:

1.

in de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020, tezamen en in vereniging met een ander, opzettelijk heeft afgeleverd en verstrekt en vervoerd en aanwezig heeft gehad, een hoeveelheid van een materiaal bevattende cocaïne, te weten 30 kilogram cocaïne op 30 maart 2020 te Breda, een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I;

2.

in de periode van 30 maart 2020 tot en met 18 augustus 2020 in Nederland, heeft deelgenomen aan een organisatie, bestaande uit een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, te weten onder andere [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] en een of meer ander(en), welke organisatie tot oogmerk had het plegen van misdrijven als bedoeld in artikel 10, derde, vierde en vijfde lid van de Opiumwet;

3.

in de periode van 6 april 2020 tot en met 10 april 2020 te Leerdam en Spijkernisse, tezamen en in vereniging met een ander, een wapen van categorie II, onder 2 van de Wet wapens en munitie, te weten een (automatisch)vuurwapen, M16, zijnde een vuurwapen geschikt om automatisch te vuren voorhanden heeft gehad en heeft overgedragen.

Voor zover in het bewezen verklaarde deel van de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zijn deze in de bewezenverklaring verbeterd. Verdachte is daardoor niet in de verdediging geschaad.

Hetgeen meer of anders is ten laste gelegd is niet bewezen. Verdachte wordt hiervan vrijgesproken.

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het bewezen verklaarde uitsluit, zodat dit strafbaar is.

Het bewezen verklaarde levert volgens de wet de volgende strafbare feiten op:

feit 1

de eendaadse samenloop van:

medeplegen van opzettelijk handelen in strijd met een in artikel 2 onder B van de Opiumwet gegeven verbod, en

medeplegen van opzettelijk handelen in strijd met het in artikel 2 onder C van de Opiumwet gegeven verbod;

feit 2

deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van een misdrijf als bedoeld in artikel 10, derde lid/10, vierde lid/10, vijfde lid, van de Opiumwet;

feit 3

de eendaadse samenloop van:

medeplegen van handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie en het feit begaan met betrekking tot een wapen van categorie II, onderdeel 2° of onderdeel 7° ;

en

medeplegen van handelen in strijd met artikel 31, eerste lid, van de Wet wapens en munitie en het feit begaan met betrekking tot een wapen van categorie II, onderdeel 2° of onderdeel 7°.

De rechtbank is van oordeel dat voor wat betreft het aanwezig hebben van cocaïne (bewezen verklaard onder feit 1) sprake is van eendaadse samenloop met het afleveren, verstrekken, vervoeren. Voor wat betreft het voorhanden hebben van het vuurwapen (bewezen verklaard onder feit 4) is sprake van eendaadse samenloop met het overdragen van het vuurwapen.

De bewezen verklaarde gedragingen leveren in die mate een samenhangend, zich min of meer op dezelfde tijd en plaats afspelend feitencomplex op dat de verdachte daarvan in wezen één verwijt wordt gemaakt, terwijl de strekking van de desbetreffende strafbepalingen niet uiteenloopt. De rechtbank past dan ook alleen de strafbepaling toe die betrekking heeft op het verstrekken, afleveren en vervoeren van cocaïne en op het overdragen van het automatisch vuurwapen.

Er is geen omstandigheid gebleken of aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluit. Verdachte is dan ook strafbaar.

De officier van justitie heeft gevorderd verdachte ter zake van het door de officier van justitie bewezen geachte te veroordelen tot een gevangenisstraf van zes jaren, met aftrek van de duur van het voorarrest.

De officier van justitie heeft daarnaast gevorderd de schorsing van de voorlopige hechtenis op te heffen.

De raadsman heeft in de eerste plaats verzocht om bij het bepalen van de strafmaat rekening te houden met het tijdsverloop in deze zaak en het feit dat verdachte slechts een beperkte rol heeft gespeeld in het geheel; hij was enkel en alleen chauffeur. Die rol is beduidend minder zwaarwegend dan die van andere personen die in het dossier naar voren komen. Bovendien lopen chauffeurs vaak het grootste risico en worden zij vaak als eerste gepakt. Voorts heeft de raadsman verzocht om rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van verdachte.

Verdachte heeft zijn leven op de rit. Na zijn aanhouding en detentie in België heeft hij het roer totaal omgegooid. Verdachte is een valetparking bedrijf begonnen op Schiphol. Het bedrijf loopt goed en verdachte heeft meerdere mensen in dienst. Daarnaast heeft verdachte een vriendin, een zoontje van 10 maanden en is er een tweede kindje op komst. Zij wonen in een huurwoning en het gezin is afhankelijk van de inkomsten van verdachte. Voorts heeft de reclassering een positief rapport uitgebracht over verdachte; er is geen sprake van een delictpatroon en het recidiverisico wordt ingeschat als laag. Ook heeft verdachte geen relevante documentatie en is sprake van verschillende beschermende factoren. In het geval dat de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zal opleggen, zal verdachte zijn bedrijf en huisvesting verliezen.

De raadsman heeft tot slot verzocht het geschorste bevel tot voorlopige hechtenis op te heffen wegens het ontbreken van gronden. Subsidiair verzoekt hij bij eindvonnis de schorsing van de voorlopige hechtenis door te laten lopen.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van het bewezen verklaarde, de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte, zoals ter terechtzitting is gebleken.

De ernst van de feiten

Verdachte heeft gedurende een periode van ongeveer vijf maanden deel uitgemaakt van een criminele organisatie die zich bezighield met de handel in verdovende middelen, voornamelijk cocaïne. Hij vervulde binnen de organisatie de rol van chauffeur. Hij heeft samen met een ander cocaïne vervoerd, waarbij sprake was van een hoeveelheid van 30 kilo. Daarnaast heeft hij zich schuldig gemaakt aan het samen met een ander aanwezig hebben en overdragen van een automatisch vuurwapen.

Verdachte en de criminele organisatie waartoe hij behoorde hebben door hun handelen een bijdrage geleverd aan de instandhouding van het internationale drugscircuit. Cocaïne is een voor de gezondheid zeer schadelijke stof. De verspreiding en de handel in cocaïne gaan gepaard met vele andere vormen van ook zware criminaliteit, waaronder het plegen van geweld en intimidatie. Verdachte heeft zich van deze negatieve effecten niets aangetrokken en heeft zich kennelijk laten leiden door winstbejag.

Het deelnemen aan een criminele organisatie is een delict dat de openbare orde raakt. De strafwaardigheid van deelneming aan een criminele organisatie wordt niet alleen bepaald door de organisatiegraad en het ontwrichtende karakter daarvan voor de openbare orde, maar ook door de aard van de misdrijven die worden beoogd.

Daarnaast rekent de rechtbank verdachte aan dat hij een automatisch vuurwapen heeft vervoerd en zich daarmee in de publieke ruimte heeft begeven met alle risico’s van dien, zonder dat hij zelf daar kennelijk (gelet op de inhoud van de chatberichten) enig bezwaar in ziet.

De persoon van verdachte

Bij haar beslissing heeft de rechtbank ook rekening gehouden met het uittreksel justitiële documentatie (het strafblad) van verdachte d.d. 15 april 2024. Hieruit blijkt dat verdachte niet eerder een soortgelijk feit heeft gepleegd. De rechtbank zal dit niet in strafverzwarende of strafmatigende zin meewegen.

De rechtbank heeft ook rekening gehouden met het reclasseringsadvies van 19 oktober 2023, uitgebracht door M.T. Meywes, reclasseringswerker. De reclassering concludeert dat geen sprake is van een delictpatroon. Gelet op de proceshouding van verdachte, heeft de reclassering geen risicofactoren kunnen aangeven. Wel lijken er voldoende beschermende factoren in het leven van verdachte te zijn, waaronder zijn werk en zijn gezin. De reclassering schat het recidiverisico in als laag/gemiddeld en ziet geen indicaties voor interventie vanuit de reclassering. De reclassering adviseert bij een veroordeling een straf zonder bijzondere voorwaarden op te leggen.

De rechtbank volgt niet de visie van de reclassering dat sprake is van een laag tot gemiddeld risico op recidive. Nu verdachte geen verklaring heeft afgelegd, heeft hij geen inzicht gegeven in zijn motieven voor zijn handelen en kan dus geen adequate inschatting van de kans op herhaling van dit soort delicten worden gemaakt.

Strafoplegging

Gelet op de ernst van de feiten en mede gelet op wat in soortgelijke zaken van deze omvang aan straffen wordt opgelegd, kan niet anders dan met een gevangenisstraf van aanzienlijke duur worden volstaan.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de duur daarvan passende straf in eerste instantie rekening gehouden met de ernst van het bewezen verklaarde en de straffen die daarvoor in soortgelijke gevallen worden opgelegd. De LOVS-oriëntatiepunten gaan bij het verstrekken, vervoeren of afleveren van een hoeveelheid van meer dan 20 kilo verdovende middelen in georganiseerd verband al uit van een gevangenisstraf van meer dan zes jaar. In dit geval is sprake van een verdachte die zich schuldig heeft gemaakt aan het vervoeren van 30 kilo cocaïne in een crimineel samenwerkingsverband. Verdachte heeft zich daarnaast schuldig gemaakt aan het overdragen en aanwezig hebben van een automatisch vuurwapen in de publieke ruimte, waarvoor de LOVS-oriëntatiepunten uitgaan van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden.

Anders dan de officier van justitie, is de rechtbank echter van oordeel dat aan verdachte een kleinere rol toekomt dan zijn mededaders. Verdachte heeft immers “slechts” opgetreden als chauffeur, waar andere daders, overige leden van de criminele organisatie, ook een rol hebben gespeeld in beheer van de opslag, bewerken van de verdovende middelen en bemoeienis met de wijze van transport. Alles afwegende acht de rechtbank een gevangenisstraf voor de duur van 54 maanden (4,5 jaar), met aftrek van de tijd die verdachte reeds in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht, passend en geboden. De rechtbank realiseert zich dat een lange gevangenisstraf grote impact zal hebben op de privé-situatie van verdachte. Zoals gezegd, heeft de rechtbank echter rekening te houden met straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Bovendien kan de rechtbank niet voorbij gaan aan het feit dat verdachte meerdere maanden bij deze criminele organisatie betrokken was en kennelijk een bewuste keuze hierin heeft gemaakt.

Tenuitvoerlegging

Tenuitvoerlegging van de op te leggen gevangenisstraf zal volledig plaatsvinden binnen de penitentiaire inrichting, tot het moment dat de verdachte in aanmerking komt voor deelname aan een penitentiair programma, als bedoeld in artikel 4 Penitentiaire beginselenwet, dan wel de regeling van voorwaardelijke invrijheidsstelling, als bedoeld in artikel 6:2:10 Wetboek van Strafvordering, aan de orde is.

Voorlopige hechtenis/afwijzing van het verzoek tot opheffing van de schorsing

De voorlopige hechtenis van verdachte is met ingang van 9 maart 2023 geschorst. Gelet op de veroordeling van verdachte zijn de ernstige bezwaren en de recidivegrond voor de voorlopige hechtenis nog aanwezig, zodat de rechtbank het verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis afwijst. De recidivegrond acht de rechtbank nog steeds aan de orde omdat verdachte geen verklaring heeft afgelegd en daarom ook geen inzicht heeft gegeven in zijn handelingen en motieven. Anders dan de officier van justitie ziet de rechtbank dit veroordelend vonnis op dit moment niet als zelfstandige grond voor voorlopige hechtenis. Die grond kan volgens artikel 75 van het Wetboek van Strafvordering na het instellen van hoger beroep door de hoger beroepsinstantie ten grondslag worden gelegd aan de voorlopige hechtenis.

Aan verdachte wordt nu een langere gevangenisstraf opgelegd dan zijn reeds ondergane voorarrest. Bij de beoordeling of de schorsing van zijn voorlopige hechtenis in dit geval moet worden opgeheven, dient de rechtbank de strafvorderlijke belangen en de persoonlijke belangen van verdachte opnieuw af te wegen en na te gaan of deze opheffing geboden is. In dit geval wegen voor de rechtbank de persoonlijke belangen van verdachte, ondanks dit veroordelend vonnis, zwaarder. Daarbij weegt de rechtbank mee dat de bewezenverklaarde feiten al enige tijd geleden hebben plaatsgevonden en dat er geen aanwijzingen zijn dat verdachte sindsdien strafbare feiten heeft gepleegd. Voorts weegt de rechtbank mee dat verdachte een gezin heeft en dat hij zijn leven op de rit lijkt te hebben. Ondanks de omstandigheid dat verdachte voor ernstige strafbare feiten wordt veroordeeld, weegt het persoonlijke belang van verdachte om een eventueel hoger beroep in vrijheid te mogen afwachten, zwaarder. De rechtbank wijst het verzoek van de officier van justitie tot opheffing van de schorsing dan ook af.

Het standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie heeft gevorderd om de onder verdachte in beslag genomen telefoon terug te geven aan verdachte.

Het standpunt van de verdediging

De raadsman heeft zich niet uitgelaten over het beslag. Ter terechtzitting heeft verdachte aangegeven dat hij zijn telefoon nog niet terug heeft gekregen.

9.3 Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank zal teruggave gelasten aan verdachte van het in beslag genomen voorwerp, te weten:

- GSM (PL0900-MD5R021016_753153, zilver); en
- GSM (PL0900-MD5R021016_753199).

De beslissing berust op de artikelen

  • 47, 55, 57 van het Wetboek van Strafrecht en

  • 2, 10, 11b van de Opiumwet;

  • 26, 31, 55 van de Wet wapens en munitie;

zoals deze artikelen luidden ten tijde van het bewezen verklaarde.

De rechtbank:

Bewezenverklaring

- verklaart het ten laste gelegde bewezen zoals hiervoor in rubriek 5 is vermeld;

- verklaart het meer of anders ten laste gelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij;

Strafbaarheid

- verklaart het bewezen verklaarde strafbaar en kwalificeert dit zoals hiervoor in rubriek 6 is vermeld;

- verklaart verdachte strafbaar;

Oplegging straf

- veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 54 (vierenvijftig) maanden;

- bepaalt dat de tijd, door verdachte vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en voorlopige hechtenis doorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf;

Beslag

- gelast de teruggave aan verdachte van de volgende voorwerpen:

  • GSM (PL0900-MD5R021016_753153, zilver); en

  • GSM (PL0900-MD5R021016_753199).

Dit vonnis is gewezen door mr. H.A. Brouwer, voorzitter, mrs. C.A.J. van Yperen en S.D. Groen, rechters, in tegenwoordigheid van mr. A. Opsteyn, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van 20 juni 2024.

De oudste rechter, de jongste rechter en de griffier zijn buiten staat dit vonnis mede te ondertekenen.

Aan verdachte wordt ten laste gelegd dat:

1.

hij op een of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020 te Mijdrecht , althans in de gemeente De Ronde Venen, in elk geval in Nederland, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, (telkens) opzettelijk heeft verkocht en/of afgeleverd en/of verstrekt en/of vervoerd en/of aanwezig heeft gehad, een of meer (grote) hoeveelhe(i)d(en) van een materiaal bevattende cocaïne, te weten 30 kilogram, althans een (grote) hoeveelheid, cocaïne op of omstreeks 30 maart 2020 te Woerden en/of Breda, in elk geval in Nederland, en/of 130 kilogram, althans een (grote) hoeveelheid, cocaïne in of omstreeks de periode van 4 juni 2020 tot en met 6 juni 2020 te Woerden en/of Roosendaal, in elk geval in Nederland, zijnde cocaïne, (telkens) een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet, in ieder geval (telkens) een (grote) hoeveelheid van een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I;

(art. 2 jo 10 OW jo art. 47 Sr)

2.

hij, in of omstreeks de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020 te Mijdrecht , althans in de gemeente De Ronde Venen, in elk geval in Nederland, heeft deelgenomen aan een organisatie, bestaande uit een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, te weten (onder andere) [medeverdachte 1] en/of [medeverdachte 2] en/of een of meer ander(en), welke organisatie tot oogmerk had het plegen van misdrijven als bedoeld in artikel 10, derde, vierde en vijfde lid, 10a, eerste lid, of 11, derde, vierde en vijfde lid of 11a van de Opiumwet;

(art. 11b OW)

3.

hij, in of omstreeks de periode van 6 april 2020 tot en met 10 april 2020 te Mijdrecht en/of Woerden en/of Leerdam en/of Spijkenisse, in elk geval in Nederland, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, een wapen van categorie II, onder 2 van de Wet wapens en munitie, te weten een (automatisch)vuurwapen, M16, zijnde een vuurwapen geschikt om automatisch te vuren voorhanden heeft/hebben gehad en/of heeft overgedragen.

(art. 26 en 31 WWM jo art. 47 Sr)

Bewijsmiddelen n

Wanneer hierna wordt verwezen naar paginanummers betreft dit pagina’s van op ambtseed of ambtsbelofte opgemaakte processen-verbaal. Deze processen-verbaal zijn als bijlagen opgenomen bij het in de wettelijke vorm opgemaakte proces-verbaal van 3 april 2023, genummerd 2021076578F, opgemaakt door politie Midden-Nederland, doorgenummerd 1 tot en met 4851. Tenzij anders vermeld, zijn dit processen-verbaal in de wettelijke vorm opgemaakt door daartoe bevoegde opsporingsambtenaren.

De bewijsmiddelen worden steeds gebruikt tot het bewijs van het feit of de feiten, waarop zij blijkens hun inhoud uitdrukkelijk betrekking hebben. Sommige onderdelen van de bewijsmiddelen hebben niet betrekking op alle feiten, maar op één of meerdere feiten.

Ten behoeve van de leesbaarheid zijn tussenkopjes geplaatst. Dit wil echter niet zeggen dat de onder dat kopje genoemde bewijsmiddelen alleen betrekking hebben op dat bewezen verklaarde feit.

In de bewijsmiddelen zijn gesprekken weergegeven tussen encrochataccounts waarin een afbeelding wordt gestuurd. In dat geval is tussen […] opgeschreven wat de rechtbank waarneemt op de afbeelding. De tussen […] weergegeven tekst bevat dus het bewijsmiddel: de eigen waarneming van de rechtbank.

Proces-verbaal van bevindingen van 7 januari 2022, zakelijk weergegeven, inhoudende:

Op basis van bevindingen bleek dat de gebruiker van het account [Encrochat-account 1] @encrochat.com betrof:

[verdachte]

Geboren [geboortedatum 1] 1997 te [geboorteplaats 1]

GBA ingeschreven [adres 2] te [plaats 1]

Samengevat werd dit gebaseerd op de volgende bevindingen:

- [verdachte] stuurde een foto op 9 april 2020 van een voertuig voorzien van het kenteken [kenteken 1] , dit kenteken werd op 10 april 2020 op naam van [verdachte] gesteld.n

Pagina 2119 en 2127 van het dossier

- Op 7 april 2020 stuurde [verdachte] foto’s van een hotelkamer te Delft. Uit gevorderde gegevens bleek dat [verdachte] een kamer had geboekt in het [hotelnaam] te Delft van 7 op 8 april 2020.n

Pagina 2120 van het dossier

- Door de tegencontacten was [verdachte] met de volgende namen opgeslagen: [bijnaam 1] , [bijnaam 2] , [bijnaam 3] , [bijnaam 4] , [bijnaam 5] , [bijnaam 6] .

[verdachte] had tevens de Bosnische nationaliteit en verstuurde ook berichten in het Bosnisch.n

Pagina 2122 van het dossier

- Op 28 april 2020 stuurde [verdachte] een bericht naar [Encrochat-account 7] @encrochat.com met daarin het adres van het garagebedrijf van zijn broer, [B] .

- Op 19 april 2020 stuurde [verdachte] een bericht naar [Encrochat-account 8] @encrochat.com met daarin het telefoonnummer van zijn broer, [B] .n

Pagina 2124 van het dossier

- Op 5 april 2020 stuurde [verdachte] een foto waarop een dashboard van een BMW 3 serie te zien was. [verdachte] had op dat moment een BMW 3 serie op naam staan voorzien van het kenteken [kenteken 2] .n

Pagina 2126 en 2128 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 1 augustus 2022, zakelijk weergegeven, inhoudende:

Op basis van bevindingen bleek dat de gebruiker van het account [Encrochat-account 2] @encrochat.com de volgende persoon betrof:

[medeverdachte 1]

Geboren [geboortedatum 2] 1978 te [geboorteplaats 2] (Marokko)

GBA adres [adres 3] te [plaats 1]

Samengevat bleek dit uit de volgende bevindingen:

- Aan het account [Encrochat-account 2] was een wifi account gekoppeld welke zich bevond in de omgeving van de [adres 3] te [plaats 1] , de woning van [medeverdachte 1] .n

Pagina 421-422 van het dossier

- Door [Encrochat-account 2] werd een afbeelding verstuurd waarop een vingertop was te zien. Dactyloscopisch onderzoek wees uit dat deze van [medeverdachte 1] was.n

Pagina 422 van het dossier

- Door [Encrochat-account 2] werd meerdere malen het adres [adres 4] te [plaats 1] verstuurd. Ook werd daar afgesproken en benoemd dat het een kapperszaak betrof. [medeverdachte 1] bleek de eigenaar van kapperszaak [naam 1] , gevestigd [adres 5] te [plaats 1] .n

Pagina 430 van het dossier

- Door [Encrochat-account 2] werd gesproken over [B] , garage en [Encrochat-account 1] . Waarschijnlijk werd hiermee [B] bedoeld. Uit de politiesystemen bleek [B] een bekende van [medeverdachte 1] . [Encrochat-account 1] werd geïdentificeerd als [verdachte] . Ook [verdachte] bleek een bekende van [medeverdachte 1] .n

Pagina 426 van het dossier

- Door [Encrochat-account 2] werd gesproken over [C] en [naam 2] . [C] bleek de jongste broer van [medeverdachte 1] . [naam 2] was een slagerij te [plaats 1] waarvan [C] en [medeverdachte 1] de vennoten waren.

- Door [Encrochat-account 2] werd gezegd: "Tegen hem zeg je [bijnaam 7] wil je zien". Uit de politiesystemen bleek " [bijnaam 7] " een alias van [medeverdachte 1] .n

Pagina 429 van het dossier

- Door [Encrochat-account 2] werd het adres " [locatie 1] " verstuurd. Op het adres [adres 6] te [plaats 2] was [medeverdachte 2] woonachtig. [medeverdachte 1] werd daar gezien tijdens het onderzoek.n

Pagina 432 van het dossier

- Door [Encrochat-account 2] werd afgesproken op de [straat 2] . Op de [adres 7] te [plaats 1] stond een zus van [medeverdachte 1] ingeschreven.n

Pagina 437-438 van het dossier

- [Encrochat-account 2] stuurde dat hij naar [D] in Dordrecht ging. Uit de politiesystemen bleek dat [medeverdachte 1] een neef had genaamd [D] , woonachtig te Dordrecht.

- In een gesprek tussen [Encrochat-account 2] en [Encrochat-account 3] werden de namen [E] en [F] genoemd. [medeverdachte 1] bleek een kind genaamd [E] te hebben en was getrouwd met [F] .n

Pagina 439 van het dossier

- In een gesprek tussen [Encrochat-account 2] en [Encrochat-account 8] werd gezegd dat [Encrochat-account 2] "3 kids" had. [medeverdachte 1] bleek drie kinderen te hebben.n

Pagina 440 van het dossier

- Door [Encrochat-account 2] werd een afbeelding verstuurd waarop een deel van een persoon was te zien. Deze vertoonde overeenkomsten met de politiefoto van [medeverdachte 1] . n

Pagina 443 van het dossier

- Door een tegencontact werd [Encrochat-account 2] " [contactnaam 1] " genoemd. [medeverdachte 1] had antecedenten op gebied van overvallen, verklaarde zelf banken te hebben overvallen en hij is van Marokkaanse afkomst.n

Pagina 441 van het dossier

- In het gesprek tussen [Encrochat-account 2] en [Encrochat-account 9] werd gesproken over de verkoop van een Peugeot. Vlak na dit gesprek werd een Peugeot, die op naam stond van [medeverdachte 2] , overgeschreven op naam van een vrouw. Zij bleek de vrouw van [G] . [H] was een neef van [medeverdachte 1] .n

Pagina 443 van het dossier

- In het gesprek met [Encrochat-account 10] stuurde deze "je broer A vroeg toch om een ijzer". [medeverdachte 1] had een tweelingbroer genaamd [I] .

- In een gesprek met [Encrochat-account 10] stuurde [Encrochat-account 2] "Die gierig neef vn me". Ook stuurde hij een foto van een man. [medeverdachte 3] werd herkend als [J] . [J] bleek een neef van [medeverdachte 1] .n

Pagina 446-447 van het dossier

- In een gesprek met [Encrochat-account 11] werd door [Encrochat-account 2] gezegd dat hij een kind de fles moest geven en dat deze al 15 maanden was. [medeverdachte 1] had op dat moment een kind die op [geboortedatum 3] 2019 was geboren en dus 15 maanden oud was.n

Pagina 448-450 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 17 november 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende:

Samenvattend zijn de volgende bevindingen essentieel die tot een identificatie van het Encrochataccount [Encrochat-account 3] @encrochat.com hebben geleid:

• Encrochatberichten waaruit blijkt dat [Encrochat-account 2] @encrochat.com met een “ [medeverdachte 2] ” en “ [A] ” samenwerkt. ‘ [Encrochat-account 3] ” staat in de encrochat onder ander in contactlijst als “ [medeverdachte 2] ” ingevoerd.n

Pagina 465 van het dossier

• Encrochatberichten waarbij “ [Encrochat-account 3] ” berichten stuurt dat hij op het [locatie 1] in [plaats 2] woont. [medeverdachte 2] staat in de Gemeentelijke basisadministratie ingeschreven op het [adres 6] in [plaats 2] .n

Pagina 465, 466 en 473 van het dossier

• “ [Encrochat-account 3] ” zegt dat hij een Vespa heeft. [medeverdachte 2] heeft een Vespa op naam geregistreerd staan. n

Pagina 472 van het dossier

• De betaling op 8 april 2020, waarin er een “smartoven” zou zijn aangeschaft bij de Mediamarkt volgens “ [Encrochat-account 3] ” op de Encrochat. Deze betaling komt overeen met de dag/datum/tijdstip/prijs/goed/locatie.n

Pagina 468-470 van het dossier

• De foto’s die “ [Encrochat-account 3] ” via de Encrochat stuurde waarbij hij naar de televisie kijkt. De omgeving van die woning betreft dezelfde omgeving als de woning op het [adres 6] in [plaats 2] waar op 22 oktober 2021 door de politie werd binnengetreden.n

Pagina 474-477 van het dossier

• De salontafel aangetroffen op het [adres 6] , die overeenkomt met de salontafel waarop geldbedragen te zien zijn die door “ [Encrochat-account 3] ’’ via de Encrochat worden verzonden.n

Pagina 477 en 478 van het dossier

• Het gronddelict. “ [Encrochat-account 3] ” houdt zich bezig met het verhandelen van blokken cocaine. Op 22 oktober 2021 werd [medeverdachte 2] in de woning op het [adres 6] in [plaats 2] waar er in de woning en in betrokken voertuigen een aanzienlijke hoeveelheid van 525 kilo cocaine is aangetroffen.

Gelet op voornoemde feiten en omstandigheden blijkt dat [medeverdachte 2] , geboren op [geboortedatum 4] 1995 te [geboorteplaats 3] , de gebruiker is van Encrochataccount: [Encrochat-account 3] @encrochat.com.n

Pagina 480 van het dossier

Toeschrijving Sky-accounts, verdovende middelen, aanhouding verdachte en medeverdachte [medeverdachte 3] in België

Proces-verbaal van bevindingen van 20 oktober 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende:

In de periode 29 oktober 2019 tot 8 maart 2021 werd gebruik gemaakt van een vijftal Sky accounts, te weten:

[Sky-account 1] : gebruikt van 29 oktober 2019 tot 17 maart 2020

[Sky-account 2] : gebruikt van 20 maart 2020 tot 22 augustus 2020

[Sky-account 6] : gebruikt van 18 augustus 2020 tot 15 oktober 2020

[Sky-account 4] : gebruikt van 19 oktober 2020 tot 01 februari 2021

[Sky-account 5] : gebruikt van 17 december 2020 tot 08 maart 2021

Uit onderzoek bleek dat de gebruiker van deze Sky accounts te zijn:

[medeverdachte 1]

Geboren [geboortedatum 2] 1987

In de gesprekken tussen deze Sky accounts en de tegencontacten werden spraakberichten verstuurd. Al deze spraakberichten werden door mij beluisterd.

Bevindingen

De door bovengenoemde Sky accounts gestuurde spraakberichten werden ingesproken door één en dezelfde persoon. De stem van deze persoon herkende ik, [verbalisant] , als die van [medeverdachte 1] . Ik werk al 13 jaar als wijkagent in [plaats 1] . In die hoedanigheid heb ik geregeld gesproken met [medeverdachte 1] . Zo sprak ik hem een aantal jaar geleden toen hij mij opbelde vanuit de penitentiaire inrichting waar hij gedetineerd zat. Ook sprak ik afgelopen jaar uitgebreid met hem op het

politiebureau te [plaats 1] . Op 15 april 2021 sprak ik [medeverdachte 1] voor het laatst. Hij sprak mij toen op straat aan. Doordat ik [medeverdachte 1] al zo lang ken en geregeld sprak, herken ik zijn stem en ook de manier waarop hij spreekt. [medeverdachte 1] kent mij ook bij naam en spreekt mij aan met [verbalisant] .n

Pagina 817 van het dossier

NFI-rapport met bijlage van 31 oktober 2022, zakelijk weergegeven, inhoudende:

De hypothesen voor het huidige onderzoek luiden als volgt:

Hypothese 1: Het betwiste materiaal van de verschillende account ID’s is

geproduceerd door dezelfde spreker.

Hypothese 2: Het betwiste materiaal van de verschillende account ID’s is

geproduceerd door meer dan één spreker.

De herkomst van de fragmenten is als volgt:

- 3 fragmenten van account ID [Sky-account 1] (uit A02, A05, A07)

- 4 fragmenten van account ID [Sky-account 7] (uit BO1, B02, B04, B07)

- 3 fragmenten van account ID [Sky-account 8] (uit CO1, C05, C07)

- 3 fragmenten van account ID [Sky-account 4] (uit DO1, D03, D04)

- 4 fragmenten van account ID [Sky-account 5] (uit E02, E05, E06, E07)

- 2 fragmenten van een afleidern

Een geschrift, te weten een NFI-rapport, uitgebracht door dr. W.F.L. Heeren, NFI-deskundige, pagina 833 van het dossier

Naar aanleiding van de resultaten van het hierboven gerapporteerde vergelijkend spraakonderzoek kom ik tot de volgende conclusie:

De bevindingen van het onderzoek zijn veel waarschijnlijker wanneer hypothese 1 juist is, dan wanneer hypothese 2 juist is. Ordergrootte bewijskracht bij “veel waarschijnlijker” = 100-10.000.n

Idem, pagina 838 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 31 augustus 2022 met bijlagen, zakelijk weergegeven, inhoudende:

Uit onderzoek in de politiesystemen bleek via een bericht van Europol dat [medeverdachte 3] op 10 december 2020 in België op de E19 in Antwerpen was aangehouden in verband met een transport van 250 blokken cocaïne.

Om te onderzoeken wat de rol van [medeverdachte 1] is met betrekking tot de inbeslaggenomen partij cocaïne in Antwerpen en de rol van [medeverdachte 3] in de vermeende criminele organisatie van [medeverdachte 1] , is een Europees Onderzoeksbevel naar België verzonden om informatie omtrent genoemde aanhouding van [medeverdachte 3] te verkrijgen en te kunnen gebruiken in onderzoek 09MANTA21.n

Pagina 2051 van het dossier

Vanuit de Federale politie uit Antwerpen, België bleek het volgende:

In België liep op 10 december 2020 een strafrechtelijk onderzoek naar invoer, handel en bezit van verdovende middelen in vereniging. In dit onderzoek was er zicht op een loods, gelegen op de [adres 8] te [plaats 3] België.

Omstreeks 06.13 uur werden er door een observatieteam van de Belgische instanties meerdere activiteiten bij de loods waargenomen met betrekking tot aanwezigheid van personen en het oprijden van voertuigen.

Het volgende werd door het Belgisch observatieteam waargenomen omtrent [medeverdachte 3] :

Omstreeks 06.13 uur werden er door een observatieteam meerdere activiteiten om de loods waargenomen.

Men stelt vast dat omstreeks 06.44 uur de rechter poort wordt geopend tot halve hoogte. Vervolgens rijdt een donker voertuig Mercedes Vito met Nederlandse kentekenplaat met gesloten laadruimte naar binnen.

Men stelt vast dat omstreeks 08.10 uur de linkse poort van de loods wordt geopend. Een donkerkleurig voertuig Mercedes Vito met Nederlandse kentekenplaat de loods verlaat. De poort wordt onmiddellijk terug gesloten.

Omstreeks 08.12 uur stelt men vast dat het zwart voertuig Mercedes Vito met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 3] [locatie 2] , [adres 9] te [plaats 3] voorbij rijdt. De inzittenden van het voertuig Mercedes Benz AMG E 63S met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 4] begroeten de bestuurder van het voertuig Mercedes Vito met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 3] met een hoofdknik. Vervolgens verlaat het voertuig Mercedes Benz AMG E 63 S met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 4] de parking van [locatie 2] , [adres 9] te [plaats 3] en volgt op een afstand het voertuig Mercedes Vito met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 3] .

Omstreeks 08.15 uur stelt men vast dat het voertuig Mercedes Vito met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 3] te Sint-Niklaas de E17 neemt in de richting van Antwerpen.

Omstreeks 08.38 uur wordt op de R1 ter hoogte van de uitrit Deurne het voertuig Mercedes Vito met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 3] geïntercepteerd door collega’s van P2 Antwerpen.

Omstreeks 08.58 uur wordt op de El 7 ter hoogte van kilometerpaal 69.7 in de richting van Breda het voertuig Mercedes Benz AMG E 63S met Nederlandse kentekenplaat [kenteken 4] geïntercepteerd door collega’s van PZ? Antwerpen.

De bestuurder van de Mercedes Vito voorzien van kenteken [kenteken 3] betrof [medeverdachte 3] . Hij werd door de Belgische politie aanhouden. Er zaten geen andere personen in het voertuig.

In de Mercedes Vito lagen 250 blokken cocaïne met een netto gewicht van 288,58 kilo. De Mercedes Vito was ingericht als een voertuig dat naar uiterlijke verschijning wordt gebruikt door glazenwassers. De blokken cocaïne zaten verstopt in een ruimte die van buiten leek op een watertank, maar die van binnen dus was geprepareerd als verborgen laadruimte.n

Pagina 2052 van het dossier

Inbeslagname telefoons [medeverdachte 3]

Onder [medeverdachte 3] werden twee mobiele telefoons [iphones] aangetroffen. De Belgische politie deed digitaal onderzoek aan deze toestellen. Op een van de telefoons werd de applicatie SKY ECC aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat het account dat bij de SKY ECC applicatie toebehoort bleek te zijn: [Sky-account 9] .n

Pagina 2054 van het dossier

Chatgroep: [Sky-account 4] : [chatgroepnaam]

SKY ID’s [Sky-account 4] , [Sky-account 9] en [Sky-account 10] namen deel aan de chatgroep [Sky-account 4] : [chatgroepnaam]

Uit de naam van de chatgroep “ [Sky-account 4] : [chatgroepnaam] ” is op te maken dat deze groep is aangemaakt door de gebruiker van SKY-id [Sky-account 4] ( [medeverdachte 1] ). De chatgroep heeft de naam “ophalen”.

Uit de SKY berichten is op te maken dat de gebruiker van SKY ID [Sky-account 9] ( [medeverdachte 3] ) in opdracht van de gebruiker van SKY ID [Sky-account 10] 250 (kennelijk cocaïne) heeft geladen en deze naar Nieuwegein moest transporteren. Het adres op de [adres 8] te [plaats 3] en het aantal van 250 komt overeen met de aanhouding van [medeverdachte 3] .n

Pagina 2057 van het dossier

2020-12-10 06:52:59 [Sky-account 9] Hoeveel moet ik er laden maat

2020-12-10 06:55:37 [Sky-account 10] 250 als het goed is maat hoor ik zo

2020-12-10 06:55:58 [Sky-account 10] Bak is er over half uurtje beetje vertraging

Noot verbalisant: [medeverdachte 3] werd aangehouden met 250 blokken cocaïne. De dag/datum van het SKY gesprek en de aanhouding van [medeverdachte 3] komt overeen met het aantal van “250” aangetroffen blokken cocaïne.n

Pagina 2059 van het dossier

Gelet op voornoemde feiten en omstandigheden is gebleken dat de gebruiker van SKY ID [Sky-account 4] [ [medeverdachte 1] ] betrokken is bij de onderschepte 288,58 kilo aan blokken cocaïne. Hij heeft, door het opstarten van de groepschat, partijen bij elkaar gehaald. De chauffeur van het transport, [medeverdachte 3] , bleek gedurende het onderzoek ook gebruik te hebben gemaakt van [Encrochat-account 16] @encrochat.com. Uit onderzoek naar dit encrochataccount is gebleken dat [medeverdachte 3] deel uitmaakt van de criminele organisatie van [medeverdachte 1] , voornamelijk in de rol van stashhouder en als chauffeur van transporten van verdovende middelen. [medeverdachte 1] maakt vervolgens geldelijk gewin op uitgevoerde transporten van blokken cocaïne.

Gelet op het feit dat de blokken co*ke als eindbestemming Nieuwegein hadden maar dat deze zijn onderschept in België, is de gebruiker van SKY ID [Sky-account 4] betrokken bij de voorbereiding en de poging van het delict omschreven in de Opiumwet om de cocaine binnen het grondgebied van Nederland te brengen.n

Pagina 2061 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 14 december 2022, zakelijk weergegeven, inhoudende:

Uit onderzoek in de politiesystemen bleek via een bericht van Europol dat [verdachte] op 18 augustus 2020 in België was aangehouden voor het vervoeren en aanwezig hebben van 200 blokken cocaïne.

Om te onderzoeken wat de rol van [medeverdachte 1] is met betrekking tot de inbeslaggenomen partij cocaïne in België en de rol van [verdachte] in de vermeende criminele organisatie van [medeverdachte 1] , is een Europees Onderzoeksbevel naar België verzonden om informatie omtrent genoemde aanhouding van [verdachte] te verkrijgen en te kunnen gebruiken in onderzoek 09MANTA21.

Vanuit de Federale politie uit Brussel, België bleek het volgende:

In België liep op 17 augustus 2020 een strafrechtelijk onderzoek naar internationale drugshandel en transport.

In dit onderzoek was er vanuit een Belgisch onderzoeksteam zicht gekregen op een loods, gelegen op de [adres 10] te [plaats 4] in België.

Gedurende het Belgisch onderzoek werden er bevindingen opgedaan met een Belgisch observatieteam.

Bevindingen observatieteam 18 augustus 2020 België

12:59 Er wordt menselijke activiteit waargenomen bij de loods.

15:13 uur wordt gezien dat er een Volkswagen Transporter voorzien van kenteken [kenteken 5] de loods verlaat en in de richting van de snelweg rijdt.

15:32 uur wordt de Volkswagen Transporter ter hoogte van Eigenbrakel onderschept. De onderschepping verloopt zonder incidenten. De bestuurder van de Volkswagen Transporter werd aangehouden.

De bestuurder van de Volkswagen Transporter voorzien van kenteken [kenteken 5] betrof [verdachte] . Er zaten geen andere personen in het voertuig.

In de Volkswagen Transporter model Pick-Up werden 200 blokken cocaïne met een netto gewicht van 200 kilo aangetroffen. Het model betrof een model pick-up. n

Pagina 2155 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 14 december 2022, zakelijk weergegeven, inhoudende:

2020-08-18 15:42:42 [Sky-account 3]-audiofile- Ik weet het niet hoor, ik krijg geen kontakt met [bijnaam 8] (fon) die is in België bij een gozer die 100 stuks heb opgehaald die is verderop op de snelweg aangehouden die krijgt ook geen kontakt meer, hij zei wel tegen mij batterij is zwak

2020-08-18 16:18:12 [Sky-account 7]Probleem

2020-08-18 16:18:14 [Sky-account 7]Chafeur

2020-08-18 16:18:21 [Sky-account 7]Polic

2020-08-18 16:23:36 [Sky-account 7]200 stuks

Noot verbalisant: [verdachte] is door de Belgische politie aangehouden met in zijn bezit 200 blokken cocaïne. Met 200 stuks worden zeer waarschijnlijk die 200 blokken cocaïne bedoeld.n

Pagina 2163 van het dossier

2020-08-18 16:59:54 [Sky-account 3]-audiofile- Broer, 1 man met 100 stuks, in die loods geweest, onderweg terugweg gepakt, nu onze man 200 stuks weg gereden daar, geen contact meer mee, hij heeft nog 244 stuks daar, heeft ie iemand gestuurd om op te halen, weg te halen snel, die man is de loods in gegaan ook geen contact meer mee. Dus wij denken dat die loods in de gaten werd gehouden of iets. Hoofdpijn echt hoofdpijn weet je echt hoofdpijn broer, dus ik eh ik denk dat ie gepakt is broer, echt hoofdpijn. Kk weet niet ze krijgen daar 3 jaar 4 jaar. ik weet niet broern

Pagina 2164 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 13 juni 2022, zakelijk weergegeven, inhoudende:

Aantreffen cocaïne tijdens doorzoeking woning [adres 6] [plaats 2]

- 6 AH boodschappentassen in de woonkamer, gevuld met 113 blokken cocaïne met een gewicht van 113 kilogram.

- 3 verhuisdozen in de keuken, gevuld met 60 blokken cocaïne met een gewicht van 60 kilogram.

- 8 AH boodschappentassen in een verborgen ruimte in de Volkswagen Transporter [ [kenteken 6] ], gevuld met 150 blokken cocaïne met een gewicht van 150 kilogram.

- 1 wit blok cocaïne van 1 kilogram, aangetroffen in een verborgen ruimte in de woning.n

Pagina 1667 van het dossier

Afleveren, verstrekken, vervoeren en aanwezig hebben van 30 kilogram cocaïne op 30 maart 2020

Proces-verbaal van bevindingen van 16 januari 2023, zakelijk weergegeven, inhoudende:

30-03-2020 14:19:53 [Encrochat-account 2]Als je zo werk heb breda ophalen kan je bus oaken

30-03-2020 14:19:55 [Encrochat-account 2]Paken

30-03-2020 14:20:59 [Encrochat-account 1]Ja toch

30-03-2020 14:21:28 [Encrochat-account 2]Oke meschien klusje

30-03-2020 14:21:40 [Encrochat-account 1]Okee topp

30-03-2020 14:42:17 [Encrochat-account 2]Pak busje rij. Naar breda

30-03-2020 14:47:54 [Encrochat-account 1]Okeen

Pagina 2170 van het dossier

30-03-2020 14:57:37 [Encrochat-account 1]Moet er veel gehaald worde

30-03-2020 15:11:20 [Encrochat-account 2]30

30-03-2020 15:15:01 [Encrochat-account 1]Waar in breda

30-03-2020 15:15:08 [Encrochat-account 1]Ik ben net vettrokke

30-03-2020 15:52:38 [Encrochat-account 1]Heb je adress

30-03-2020 15:53:50 [Encrochat-account 2][Encrochat-account 5] : [straat 1] ter hoogte van nr [huisnummer]

[Encrochat-account 5] : Code [codenaam]

30-03-2020 16:10:05 [Encrochat-account 1]Ben er bro

30-03-2020 16:10:10 [Encrochat-account 1]-Stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming van de rechtbank van de afbeelding: vanuit zijruit van voertuig zicht op twee woningen in een rijtje]

[Noot verbalisant: Bovenstaande woning komt overeen met een woning op de

[straat 1] in Breda.]n

Pagina 2171 van het dossier

[bron: Google Maps]

30-03-2020 16:23:58 [Encrochat-account 1]Spulle kome dr nu aan

30-03-2020 16:23:58 [Encrochat-account 1]Waar moet het heen

30-03-2020 16:29:04 [Encrochat-account 2][locatie 1]

30-03-2020 16:29:20 [Encrochat-account 1]Okee bro

30-03-2020 16:32:37 [Encrochat-account 2]Ben je klaar

30-03-2020 16:32:51 [Encrochat-account 1]Jaa

30-03-2020 17:08:33 [Encrochat-account 1]Ben jij [locatie 1]

30-03-2020 17:11:11 [Encrochat-account 2] Nee [A] en ik

30-03-2020 17:11:38 [Encrochat-account 1]Ik rij nu breukele

30-03-2020 17:28:34 [Encrochat-account 1]Bn je binben

30-03-2020 17:29:53 [Encrochat-account 2]3 min

30-03-2020 17:29:58 [Encrochat-account 2] Zijn we er

30-03-2020 17:30:26 [Encrochat-account 1] Bn bszig

30-03-2020 17:30:29 [Encrochat-account 1]Uitlate

30-03-2020 17:30:44 [Encrochat-account 2]Oke doe 15 in een tas

30-03-2020 17:30:59 [Encrochat-account 1] Ja

30-03-2020 17:31:07 [Encrochat-account 1]Andere ook 15 tof

30-03-2020 17:31:09 [Encrochat-account 1]Togn

Pagina 2172 van het dossier

30-03-2020 14:54:06 [Encrochat-account 5]-stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming van de rechtbank van de afbeelding: wit blok met stempel]

30-03-2020 15:19:14 [Encrochat-account 2]Bro regel auto staat klaar

30-03-2020 15:42:05 [Encrochat-account 5]-stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming van de rechtbank van de afbeelding: wit blok met stempel van kattenkop]

30-03-2020 15:52:57 [Encrochat-account 2]Adrez

30-03-2020 15:53:12 [Encrochat-account 5][straat 1] ter hoogte van nr [huisnummer]

30-03-2020 15:53:16 [Encrochat-account 5]Code [codenaam]

30-03-2020 15:55:30 [Encrochat-account 2]15 min

30-03-2020 16:05:17 [Encrochat-account 5]Wat voor auto?

30-03-2020 16:06:12 [Encrochat-account 2]Mercedes citann

Pagina 2174 van het dossier

30-03-2020 16:11:54 [Encrochat-account 2]-stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming van de rechtbank van de afbeelding: vanuit zijruit van voertuig zicht op twee woningen in een rijtje]

[Noot verbalisant: De foto komt en het tijdstip komt overeen met de foto die [Encrochat-account 1]

naar [Encrochat-account 2] stuurde.]n

Pagina 2175 van het dossier

30-03-2020 16:42 [Encrochat-account 5] Heb je aanegnomen

30-03-2020 16:42 [Encrochat-account 1]Ja bro

30-03-2020 16:42 [Encrochat-account 5]Okn

Pagina 2177 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 16 januari 2023 met bijlage, zakelijk weergegeven, inhoudende:

[Encrochat-account 2] @encrochat.com – [Encrochat-account 4] @encrochat.com

06-04-2020 18:56:25 [Encrochat-account 4]Bro ik moet ff een wapen (m16) verplaatsen maar zit zonder stashauto nu. Heb jij nog chauffeur met stash die ik eventjes mag inhuren?

06-04-2020 19:00:44 [Encrochat-account 2]Hoe groot is die?

06-04-2020 19:34:37 [Encrochat-account 4]Ingeklapt past die in de auto die ik voor c heb gekocht

06-04-2020 19:43:18 [Encrochat-account 2]Oke waar moet ie heem van waar

06-04-2020 19:45:04 [Encrochat-account 4]Vanuit Leerdam bij die ene kleine die met c altijd naar Spijkenisse toe. Dat is c.a 40m rijden

06-04-2020 19:46:01 [Encrochat-account 2]Oke ja is goedn

Pagina 2185 van het dossier

06-04-2020 19:50:23 [Encrochat-account 4]Ik verplaats het naar eigen stash bro. Wil liever niks bij hem hebben. Hij doet alles wat c van.hem.vraagt dus wil gewoon dat ding veilig stellen

06-04-2020 20:19:59 [Encrochat-account 2][Encrochat-account 1]

06-04-2020 20:20:03 [Encrochat-account 2]Voeg toe

06-04-2020 20:20:54 [Encrochat-account 4]Geen probleem bro

06-04-2020 20:21:19 [Encrochat-account 4]Dank.je ik voeg hem en hou je op de hoogte

06-04-2020 21:30:49 [Encrochat-account 4]Hij heeft me nog niet geaccepteerd maar ik stem af dat het morgenmiddag opgepikt kan worden en stuur je alles doorn

Pagina 2186 van het dossier

06-04-2020 22:07:50 [Encrochat-account 4]Gelukt bro. Morgen word het geregeld… Nogmaals bedankt bro. Ik geef hem zwz wat. Wat vindt jij oke qua bedrag?

06-04-2020 22:30:51 [Encrochat-account 2]300

06-04-2020 22:30:54 [Encrochat-account 2]250

06-04-2020 22:31:14 [Encrochat-account 4]Ik geef hem 300 bron

Pagina 2187 van het dossier

07-04-2020 15:31:56 [Encrochat-account 4]Hem.m bro is geluktn

Pagina 2188 van het dossier

08-04-2020 17:22:54 [Encrochat-account 4]-Stuurt afbeelding-

[eigen waarneming van de rechtbank van de afbeelding: foto van een zwart vuurwapen]

08-04-2020 17:23:30 [Encrochat-account 4]Mooi ding wel he bro

08-04-2020 17:23:40 [Encrochat-account 4]Ben heel bljj dat ik.die terug heb

08-04-2020 17:23:50 [Encrochat-account 2]Ja mooi hoor

08-04-2020 17:25:05 [Encrochat-account 4]Heb die jongen wat extra gegeven ook

08-04-2020 17:25:17 [Encrochat-account 4]300+60 voor benzine

08-04-2020 17:25:35 [Encrochat-account 4]Heel erg bedankt nogmaals broer

08-04-2020 17:25:55 [Encrochat-account 2]Waarom. Bro voor mij geen moeiten

Pagina 2189 van het dossier

[Noot verbalisant: ik ben opgeleid in het veiligstellen en categoriseren van wapens.]

In de bijlage van dit proces-verbaal van bevindingen heb ik een

categoriseringsrapport gevoegd die is opgesteld via het Kennissysteem Wet Wapens

en Munitie van de politieacademie.

Ik heb op de foto's die van de M16 werden verzonden gezocht naar echtheidskenmerken, of kenmerken waarbij uit te sluiten valt dat het om een nep automatisch vuurwapen gaat.

Ik zag op de foto's een zwart kleurig vuurwapen wat de uiterlijke kenmerken heeft

van een automatisch vuurwapen. Ik zag dat er 3 magazijnen op de foto zijn te zien.

Ik zag dat er munitie in twee magazijnen zat. Ik zag dat dit waarschijnlijk scherpe

munitie is. Ik zag dat aan het volmantel patroon waarbij het projectiel een

koper/messing achtige kleur heeft. Ik zag tevens dat dit om waarschijnlijke scherpe

munitie ging omdat het geen speelgoedmunitie of airsoft munitie [balletjes] betreft.

Ik zag geen CE keurmerk teken op het vuurwapen. Dit teken staat op goedgekeurde

speelgoedwapens. Daarnaast zie ik geen "rode" punt op de loop of andere kenmerken

waaruit kan blijken dat het om een nep vuurwapen gaat.

Daarnaast heb ik gekeken naar de aard en omstandigheden van het wapen. Er wordt

in de encrochat gesproken over een M16 en vervolgens een foto van een automatisch

vuurwapen gestuurd. Het hebben van een automatisch vuurwapen en munitie is

strafbaar volgens de Wet Wapens en Munitie. Dit is strafbaar volgens artikel 26, lid

1 [voorhanden hebben wapen en munitie] en artikel 31, lid 1 [overdragen wapen].

Uit de categoriseringn

Pagina 2200 van het dossier

bleek dat het een vuurwapen betreft dat geschikt is om

automatisch mee te vuren.

Het wapen valt onder de categorie 2 sub 2 van de Wet Wapens en Munitie. De

juridische beschrijving van het wapen betreft:

Het voorwerp is geschikt om projectielen door een loop af te schieten en de werking

berust op het teweegbrengen van een scheikundige ontploffing. Het vuurwapen is

geschikt om automatisch te vuren. Derhalve is dit een vuurwapen in de zin van

artikel 1 onder 3, gelet op artikel 2 lid 1, Categorie 11 onder 2° van de Wet wapens

en munitie.

Ik heb vervolgens gezocht naar het encrochatgesprek tussen “ [Encrochat-account 1] ” en “ [Encrochat-account 4] ”. Ik

trof het volgende aan:

06-04-2020 21:49 [Encrochat-account 4]Heb net je mail gehad van [Encrochat-account 2]

06-04-2020 21:51 [Encrochat-account 4]Ik wilde vragen of je morgen tijd hebt halverwege/eind vd middag om een wapen van mij op te halen in Leerdam en af te leveren in Spijkenisse

06-04-2020 21:51 [Encrochat-account 1]Jaa toch

06-04-2020 21:51 [Encrochat-account 1]Geen probleem

06-04-2020 21:52 [Encrochat-account 1]Laat maar wete wnne

06-04-2020 21:53 [Encrochat-account 4] Ik pak hem zelf van je aan in Spijkenisse en dan stash ik.die gelijk

06-04-2020 21:53 [Encrochat-account 4]Wat krijg je van mij bro dan neem ik dat gelijk mee

06-04-2020 21:54 [Encrochat-account 1]Kijk jij maar bro

06-04-2020 21:54 [Encrochat-account 1]Wat je het waard vind

06-04-2020 21:54 [Encrochat-account 4]Ik geef zometeen of morgenochtend een straatnaam in Leerdam, en een straatnaam in Spijkenisse. Is een rit van c.a 40 minuten

06-04-2020 21:54 [Encrochat-account 1]Voor mij is geen probleemn

Pagina 2191 van het dossier

06-04-2020 21:55 [Encrochat-account 4]Ik heb alleen 1 dingetje. Neefje van mijn jongen komt het aangeven en ik wil liever niet dat hij ziet met welke auto je bent

06-04-2020 21:56 [Encrochat-account 4]Hij komt lopend, het is in de molukse wijk

06-04-2020 21:56 [Encrochat-account 4]Opstraat aanpakke van hem

06-04-2020 21:56 [Encrochat-account 4]Parkeer een straatje verderop en loop erheen.

06-04-2020 21:56 [Encrochat-account 1]S goed

06-04-2020 21:59 [Encrochat-account 4]Geweldig bro dan zie ik jou morgen in spijkenisse

07-04-2020 11:02 [Encrochat-account 1]Hoelaat?

07-04-2020 11:02 [Encrochat-account 4][straat 3] in Leerdam. 16.30

07-04-2020 11:02 [Encrochat-account 4]Lukt dat?

07-04-2020 11:03 [Encrochat-account 1]Ja bro

07-04-2020 11:05 [Encrochat-account 1] Watvoor wapen is het

07-04-2020 11:06 [Encrochat-account 4]M16 bro

07-04-2020 11:06 [Encrochat-account 1]Okiiin

Pagina 2192 van het dossier

07-04-2020 13:11 [Encrochat-account 1]Ik vertrek zo

07-04-2020 14:26 [Encrochat-account 4]Geef me seintje als je.er bent dan loopt hij gelijk naar je toe. Hij woont er vlakbij dus eerst parkeren en lopen anders ziet hij je misschien in/uitstappen alsnog

07-04-2020 14:28 [Encrochat-account 1]Ben sr

07-04-2020 14:28 [Encrochat-account 1]Dr

07-04-2020 14:29 [Encrochat-account 4]Oke bro

07-04-2020 14:29 [Encrochat-account 1]Wat is adres

07-04-2020 14:29 [Encrochat-account 1]Spijkernissen

Pagina 2193 van het dossier

07-04-2020 14:30 [Encrochat-account 4]-Stuurt afbeelding-

[eigen waarneming van de rechtbank van de afbeelding: een screenshot van het adres van [winkel 1] in Spijkenisse]

07-04-2020 15:09 [Encrochat-account 4] Top

07-04-2020 15:19 [Encrochat-account 1]Ben er bro

07-04-2020 15:20 [Encrochat-account 4]Ik bijna bro

07-04-2020 15:20 [Encrochat-account 1]Je weet elke auto ?n

Pagina 2194 van het dossier

07-04-2020 15:21 [Encrochat-account 1]Witte citan

07-04-2020 15:21 [Encrochat-account 1] Reclame dr op

07-04-2020 15:29 [Encrochat-account 4]Eerste auto he

07-04-2020 15:29 [Encrochat-account 1]Jamam

07-04-2020 15:29 [Encrochat-account 1]Zal ik hem dr uithalw

07-04-2020 15:30 [Encrochat-account 4]Yes

07-04-2020 15:30 [Encrochat-account 1]Je zit in die bmw

07-04-2020 15:30 [Encrochat-account 4]Sta naast je

07-04-2020 15:30 [Encrochat-account 4]Juistn

Pagina 2198 van het dossier

Een proces-verbaal van bevindingen van 29 januari 2023, zakelijk weergegeven, inhoudende:

Uit dit proces verbaal van bevindingen blijkt in het kort het volgende:
[medeverdachte 1] , [medeverdachte 2] en [verdachte] hebben deelgenomen aan een criminele organisatie;
- Deze organisatie had het plegen van misdrijven als oogmerk, hield zich bezig met de handel/ in- en uitvoer van verdovende middelen;
- Er is sprake van een gestructureerde en duurzame organisatie waarbij je kunt spreken over een professionele organisatie;
- De bovengenoemde verdachten hadden allemaal een eigen rol binnen de organisatie, waarbij gesteld kan worden dat [medeverdachte 1] de leider was van deze organisatie.

heeft in de criminele organisatie een duidelijk aandeel, zo niet het grootste aandeel. Uit de onderschepte cryptocommunicatie diensten van [medeverdachte 1] blijkt dat [medeverdachte 1] een groot aandeel heeft in de handel van verdovende middelen en de in en uitvoer van verdovende middelen. [medeverdachte 1] onderhandelt met personen over de aanschaf van verdovende middelen en de prijs daarvan, stuurt mensen aan en betaalt mensen voor hun diensten. Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven over de deelneming van [medeverdachte 1] .

Hieronder is een chatgesprek weergegeven tussen [medeverdachte 1] ( [Encrochat-account 2] ) en een onbekend persoon die gebruik maakt van account [Encrochat-account 12] @encrochat.com. [Encrochat-account 12] is door [medeverdachte 1] opgeslagen onder de naam " [contactnaam 2] ".


Het onderstaande gesprek is één van de vele voorbeelden waaruit blijkt dat [medeverdachte 1] een aandeel heeft binnen de criminele organisatie. Er worden foto's gestuurd van blokken cocaïne en er wordt gesproken over hoeveelheden en prijzen.

Dit stukje gesprek geeft een beeld van de rol/leiderschap van [medeverdachte 1] . [Encrochat-account 12] wilt bepaalde cocaïne hebben en vraagt dit aan [medeverdachte 1] . [medeverdachte 1] gaat vervolgens bij iemand anders navragen of hij dit kan leveren. [medeverdachte 1] geeft ook aan dat diegene het gelijk moet melden als hij weer 'peru" heeft.

09-05-2020 0:48:10[contactnaam 2]Broer hoe is het je hebt vaak peru toch

09-05-2020 0:48:15[contactnaam 2]Heb deze nodig

09-05-2020 0:49:09[contactnaam 2]-Stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank: zes witte blokken]

09-05-2020 8:16:58 [Encrochat-account 2]30500 betaaltn

Pagina 2355 van het dossier

09-05-2020 8:16:46[Encrochat-account 2] Heb die gokocht die links onder maar

is gewoon duur

09-05-2020 10:40:27 [contactnaam 2]Aan welke kan je nog komen

09-05-2020 10:45:36 [Encrochat-account 2]Moet ik vragen bro

09-05-2020 10:47:22 [Encrochat-account 2] [Encrochat-account 13] : Ik jeb ze voor 29250

[Encrochat-account 2] : Wat kosten ze mij

[Encrochat-account 2] : ?

[Encrochat-account 13] : ik kan ze je laten 29750

[Encrochat-account 2] : Kan je 10 brengen betaal je cashe

[Encrochat-account 2] : Gewoon hij me zaak

[Encrochat-account 13] : Je moet ze wel komen halen broer

[Encrochat-account 13] : Ik kan die jongen vragen of hij ze brengt maar weet niet zeker ik spreek jem pas naar 12 uur fan kan ok je laten weten broer

[Encrochat-account 2] : Oke graag voortaan peru gelijk metenden

[Encrochat-account 2] : Melden

[Encrochat-account 13] : Hij had nog 35 gister over maar verschillende stempels

[Encrochat-account 2] : Beuk ze zo weg

[Encrochat-account 13] : Hij had gister 100 stuks

[Encrochat-account 2] : Oke kijk is voor goede 10 stuksn

[Encrochat-account 13] : Oke ga kijken wat ik boor je kan doen broern

Pagina 2356 van het dossier

Hieronder is een chatgesprek weergegeven tussen [medeverdachte 1] ( [Encrochat-account 2] ) en een onbekend persoon die gebruik maakt van account [Encrochat-account 14] @encrochat.com.

In het onderstaande gesprek is duidelijk dat [medeverdachte 1] een aandeel heeft binnen de criminele organisatie. Er wordt gesproken over "dk". Het is bekend dat met "dk" Denemarken wordt bedoeld en er wordt ook gesproken over Spanje en Malaga. [medeverdachte 1] geeft aan dat hij bezig is met een "vrachtchafeur vanaf "mijdrecgt". Ook wordt er gesproken over "10 gemaakte en 5 kilo keta".

Naast dat het aandeel van [medeverdachte 1] in de criminele organisatie naar voren komt laat dit stukje gesprek ook de rol/leiderschap van [medeverdachte 1] zien.

Uit het gesprek is ook een bepaalde hiërarchie op te maken. [medeverdachte 1] geeft opdrachten zoals:

"laat die gozer aanpakken''

"ja ga praten met hem"

"bel"

[Encrochat-account 14] reageert hierop met "oke" en neemt de opdrachten dus aan/bevestigd deze.

25-05-2020 09:40:23[Encrochat-account 2]Morgen tp gaat naar dk

25-05-2020 09:40:30[Encrochat-account 2]Zeg je man he daar

25-05-2020 09:40:34[Encrochat-account 2]Laat die gozer aanpakken

25-05-2020 09:40:55[Encrochat-account 2]Waar geld nu ligt

25-05-2020 09:41:18 [Encrochat-account 14]Oke wat gaan we sturen?

25-05-2020 09:50:48[Encrochat-account 14]Wanneer gaat spanje?

25-05-2020 09:51:40[Encrochat-account 2]Woensdag bro

25-05-2020 09:51:45[Encrochat-account 2]Staat je man klaae

25-05-2020 09:52:38[Encrochat-account 2]Ben nu bezig met vrachtchafeur vanaf

mijdrecgtn

Pagina 2357 van het dossier

25-05-2020 09:52:51[Encrochat-account 2]Rijd tot malaga

25-05-2020 09:53:08[Encrochat-account 14]Heeft ie terug weg ook lading?

25-05-2020 09:54:16[Encrochat-account 2]Ja ga praten met hemn

Pagina 2358 van het dossier

Zoals eerder benoemd kwam gedurende het onderzoek de woning op het [adres 6] in [plaats 2] naar voren. Op dit adres stond [medeverdachte 2] GBA ingeschreven. Op dit adres werd op 22 oktober 2021 door de politie 525 kilo cocaïne in beslag genomen en werd [medeverdachte 2] met [H] aangehouden. De politie ging de woning binnen nadat op heimelijke camera's te zien was dat [medeverdachte 2] en [H] grote pakketten met vermoedelijk drugs de woning binnen droegen. [medeverdachte 2] gaf later op de zitting aan dat hij wist dat het cocaïne was.

[adres 6] in [plaats 2]

Door het peilbaken in de auto van [K] alsmede uit de cryptocommunicatie van [medeverdachte 1] kwam de woning op [adres 6] in [plaats 2] tijdens het onderzoek naar voren. Zie hieronder enkele voorbeelden uit meerdere gesprekken uit de cryptocommunicatie van [medeverdachte 1] .

28-03-2020 16:46:57[Encrochat-account 2]Breng me 1 aub

28-03-2020 16:46:58[Encrochat-account 2]Nu

28-03-2020 16:47:44[Encrochat-account 5]Oke ga nu regelen

28-03-2020 16:49:24[Encrochat-account 2][locatie 1]

06-04-2020 10:34:13 [Encrochat-account 5]Ik heb die 10 voor jou

06-04-2020 10:34:47[Encrochat-account 2]Kom [locatie 1]

06-04-2020 10:34:51[Encrochat-account 2]

06-04-2020 10:34:52[Encrochat-account 5]Oke bro

06-04-2020 10:35:54[Encrochat-account 2]Uithoorn

[bron: PVB284: Encrochat [Encrochat-account 2] / [Encrochat-account 5] ]

02-04-2020 21:46:00 [Encrochat-account 15] @encrochat.comIk wil niet meer dat me ch

bij die esso aanpakken te stil daar en cameras

02-04-2020 21:46:06 [Encrochat-account 15] @encrochat.com Heb je ander adresn

Pagina 2359 van het dossier

02-04-2020 21:47:27 [Encrochat-account 2] @encrochat.comZeg kom [locatie 1]n

Pagina 2360 van het dossier

[bron: PVB391: Encrochat [Encrochat-account 2] / [Encrochat-account 15] ]

Cryptocommunicatie [medeverdachte 2]

Uit cryptocommunicatie data van encrochat is was ook op te maken dat [medeverdachte 2] meerdere aandelen had binnen de criminele organisatie. Zoals eerder benoemd is [medeverdachte 2] geïdentificeerd onder de naam [Encrochat-account 3] @encrochat.com. Hieronder een voorbeeld van zijn aandeel binnen de criminele organisatie.

Hieronder is een klein stukje weergegeven uit een gesprek tussen [medeverdachte 1] ( [Encrochat-account 2] ) en [medeverdachte 2] ( [Encrochat-account 3] ). In dit gesprek is te zien dat [medeverdachte 2] bezig is met het bewerken van verdovende middelen. In het gesprek worden foto's gestuurd van blokken cocaïne en [medeverdachte 2] geeft aan dat hij "het' binnenkort zelf kan maken.

Uit dit stukje gesprek is ook een bepaalde modus operandi op te maken van de organisatie. Zo lijkt er nog een persoon " [bijnaam 9] " bij [medeverdachte 2] te zijn. [medeverdachte 2] geeft aan "lijkt wel een fabriek dit".

Het lijkt erop dat de [bijnaam 9] bepaalde handelingen doet met de cocaïne die [medeverdachte 2] en [medeverdachte 1] graag willen weten. [medeverdachte 2] geeft aan dat hij al veel weet alleen het afmaken niet. [medeverdachte 1] zegt tegen [medeverdachte 2] "Vraag of die laat zien". Hieruit valt op te maken dat ze het gehele proces zelf willen kunnen doen. Dit zegt iets over de duurzaamheid van de organisatie.

Uit het gesprek is op te maken dat [medeverdachte 1] bepaalde invloeden heeft om een ander persoon het werk van [medeverdachte 2] te laten uitvoeren. Ook regelt [medeverdachte 1] een masker voor [medeverdachte 2] .

08-04-2020 13:09:36[Encrochat-account 3] @encrochat.com-Stuurt een afbeelding-
[eigen waarneming rechtbank: witte blokken]

08-04-2020 13:10:46[Encrochat-account 2] @encrochat.comOke en mooi?

08-04-2020 13:11:03[Encrochat-account 3] @encrochat.comJa die [bijnaam 9] zegt top

08-04-2020 13:11:31[Encrochat-account 3] @encrochat.comKijk of je ergens een

mondkapje ka scoren voor me morgen

08-04-2020 13:11:56[Encrochat-account 3] @encrochat.comJe word helemaal dizzyn

Pagina 2363 van het dossier

08-04-2020 13:23:08[Encrochat-account 2] @encrochat.comHahahaha ja als je daar wil

zijn anders zetten we iemamdn anders daar

08-04-2020 13:24:02[Encrochat-account 3] @encrochat.comNee zit prima

08-04-2020 13:24:15[Encrochat-account 3] @encrochat.comAlleen die inademing

08-04-2020 13:24:31[Encrochat-account 2] @encrochat.comOke regel wel een maskern

Pagina 2364 van het dossier

08-04-2020 13:24:53[Encrochat-account 3] @encrochat.com-Stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank: een

ruimte met dozen en een emmer met resten van wit poeder]

08-04-2020 13:25:07[Encrochat-account 3] @encrochat.comMijn werksituatie hahaha

08-04-2020 13:25:26[Encrochat-account 3] @encrochat.comBinnekort kan ik zelf maken

08-04-2020 13:25:33[Encrochat-account 2] @encrochat.comMeen je dat

08-04-2020 13:25:54[Encrochat-account 3] @encrochat.comHahaha weet wel al veel

hhoor hij laay me veel zien

08-04-2020 13:25:57 [Encrochat-account 3] @encrochat.comAlelen niet alles

08-04-2020 13:26:03 [Encrochat-account 3] @encrochat.comHet afmaken niet

08-04-2020 13:28:02 [Encrochat-account 2] @encrochat.comVraag of die laat zien

08-04-2020 13:29:12 [Encrochat-account 3] @encrochat.comKom die kamer niet in gek

krijg je spontaan hartaanval zonder masker

08-04-2020 13:29:17 [Encrochat-account 3] @encrochat.comLijkt wel een fabriek ditn

Pagina 2365 van het dossier

08-04-2020 13:31:47 [Encrochat-account 3] @encrochat.com-Stuurt een afbeelding- [eigen waarneming rechtbank: wit blokvormig voorwerp met stempel]n

Pagina 2366 van het dossier

[verdachte]

Vanuit de cryptocommunicatie data van [verdachte] werd duidelijk dat [verdachte]

een aandeel had binnen de organisatie van [medeverdachte 1] . Zie hieronder

enkele voorbeelden:

In het onderstaande gesprek tussen [medeverdachte 1] ( [Encrochat-account 2] ) en [verdachte] ( [Encrochat-account 1] ) gaat het over een transport die [verdachte] moet doen voor [medeverdachte 1] .

Aan het onderstaande stukje is de hiërarchie duidelijk op te maken. [medeverdachte 1] geeft duidelijk opdrachten aan [verdachte] namelijk:

Als je zo werk heb breda ophalen kan je bus oaken

Pak busje rij. Naar breda

Oke doe 15 in een tas

[verdachte] geeft ook duidelijk gehoor aan deze opdrachten/aanwijzingen. Zo antwoord hij met "ja toch", "oke" en "ja".

[verdachte] vraagt ook meerdere dingen aan [medeverdachte 1] omtrent het transport waaronder de volgende dingen:

Moet er veel gehaald worde

Waar in breda

Waar moet het heen

Aan de hand van het gesprek is ook op te maken dat het transport is gelukt. Op de vraag van [verdachte] waar "het" heen moet geeft [medeverdachte 1] aan " [locatie 1] ". Ook wordt " [A] " benoemd. Gezien eerdere bevindingen gaat het hier zeer waarschijnlijk om de woning op het [adres 6] in [plaats 2] . Dit zegt wederom iets over de locatie [adres 6] in [plaats 2] binnen de organisatie en over de werkwijze van de organisatie.

De rol van [verdachte] als chauffeur is in dit gesprek goed naar voren gekomen.

30-03-2020 14:19:53 [Encrochat-account 2]Als je zo werk heb breda ophalen kan je bus oaken

30-03-2020 14:19:55 [Encrochat-account 2]Paken

30-03-2020 14:20:59 [Encrochat-account 1]Ja toch

30-03-2020 14:21:28 [Encrochat-account 2]Oke meschien klusje

30-03-2020 14:21:40 [Encrochat-account 1]Okee topp

30-03-2020 14:42:17 [Encrochat-account 2]Pak busje rij. Naar breda

30-03-2020 14:47:54 [Encrochat-account 1]Okee

30-03-2020 14:57:37 [Encrochat-account 1]Moet er veel gehaald worde

30-03-2020 15:11:20 [Encrochat-account 2]30

30-03-2020 15:15:01 [Encrochat-account 1]Waar in breda

30-03-2020 15:15:08 [Encrochat-account 1]Ik ben net vettrokke

30-03-2020 15:52:38 [Encrochat-account 1]Heb je adress

30-03-2020 15:53:50 [Encrochat-account 2][Encrochat-account 5] : [straat 1] ter hoogte van nr [huisnummer]

[Encrochat-account 5] : Code [codenaam]n

Pagina 2382 van het dossier

30-03-2020 16:10:05 [Encrochat-account 1]Ben er bro

30-03-2020 16:10:10 [Encrochat-account 1]-Stuurt een afbeelding-

[eigen waarneming van de rechtbank van de afbeelding: vanuit zijruit van voertuig zicht op twee woningen in een rijtje]

30-03-2020 16:23:58 [Encrochat-account 1]Spulle kome dr nu aan

30-03-2020 16:23:58 [Encrochat-account 1]Waar moet het heen

30-03-2020 16:29:04 [Encrochat-account 2][locatie 1]n

Pagina 2383 van het dossier

30-03-2020 16:29:20 [Encrochat-account 1]Okee bro

30-03-2020 16:32:37 [Encrochat-account 2]Ben je klaar

30-03-2020 16:32:51 [Encrochat-account 1]Jaa

30-03-2020 17:08:33 [Encrochat-account 1]Ben jij [locatie 1]

30-03-2020 17:11:11 [Encrochat-account 2] Nee [A] en ik

30-03-2020 17:11:38 [Encrochat-account 1]Ik rij nu breukele

30-03-2020 17:28:34 [Encrochat-account 1]Bn je binben

30-03-2020 17:29:53 [Encrochat-account 2]3 min

30-03-2020 17:29:58 [Encrochat-account 2] Zijn we er

30-03-2020 17:30:26 [Encrochat-account 1] Bn bszig

30-03-2020 17:30:29 [Encrochat-account 1]Uitlate

30-03-2020 17:30:44 [Encrochat-account 2]Oke doe 15 in een tas

30-03-2020 17:30:59 [Encrochat-account 1] Ja

30-03-2020 17:31:07 [Encrochat-account 1]Andere ook 15 tofn

Pagina 2384 van het dossier

- [medeverdachte 1] handelde in cocaine en verkoopt cocaine;

- Stuurde mensen aan om cocaine te verpakken;

- Stuurde mensen aan om cocaine te vervoeren in zowel binnenland als buitenland;

- Betaalde mensen voor hun werkzaamheden.

Het onderstaande gesprek is tussen [medeverdachte 1] ( [Encrochat-account 2] ) en een onbekend persoon ( [Encrochat-account 11] ).

[medeverdachte 1] is bezig met de verkoop van cocaïne. Daarnaast zegt hij in het gesprek een aantal bijzondere dingen die de rol van [medeverdachte 1] als leider goed weergeeft. Deze voorbeelden zijn:

Mail [Encrochat-account 3] die brengt

Geef me 27250

Moet chafeir. Betaken

Betalen

Dit geeft ook aan dat [medeverdachte 2] ( [Encrochat-account 3] ) gebruikt wordt als chauffeur. Daarnaast geeft [medeverdachte 1] aan dat hij zijn "chafeir" moet betalen. Dit geeft aan dat hij mensen voor zich heeft werken en die hij ook betaald.

08-06-2020 18:18:10 [Encrochat-account 11]Heb je mooiere foto van die ep3 bro

08-06-2020 18:35:25 [Encrochat-account 2]-Stuurt een afbeelding-
[eigen waarneming van de rechtbank: een wit blok waar de letters en het cijfer “EP3” in gedrukt staan]n

Pagina 2399 van het dossier

08-06-2020 19:04:19 [Encrochat-account 11]Heb je er nog 7

08-06-2020 19:04:50 [Encrochat-account 2]Ja

08-06-2020 19:04:59 [Encrochat-account 2]Mail [Encrochat-account 3] die brengt

08-06-2020 19:10:30 [Encrochat-account 2]Ik betaal 27 bro

08-06-2020 19:10:35 [Encrochat-account 2]Geef me 27250

08-06-2020 19:10:40 [Encrochat-account 2]Moet chafeir. Betaken

08-06-2020 19:10:43 [Encrochat-account 2]Betalen

08-06-2020 19:55:59 [Encrochat-account 11]Wat is de pr voor 50-100

08-06-2020 20:04:10 [Encrochat-account 11]If i take like 100 can you get me cheaper mate

08-06-2020 20:04:14 [Encrochat-account 11]Dit stuurt me klant

08-06-2020 20:09:19 [Encrochat-account 2]27 bro

08-06-2020 21:35:45 [Encrochat-account 11]Ok bro

08-06-2020 21:35:52 [Encrochat-account 11]Is er 100 van?

08-06-2020 21:37:13 [Encrochat-account 2]Ja is er bron

Pagina 2400 van het dossier

Het onderstaande gesprek is tussen [medeverdachte 1] ( [Encrochat-account 2] ) en een [medeverdachte 3] ( [Encrochat-account 16] ).

Hieronder is te zien dat [medeverdachte 1] opdracht geeft om in te pakken. [medeverdachte 1] beslist ook over hoe dat moet gebeuren. Dit geeft zowel de rol van [medeverdachte 1] als [medeverdachte 3] weer in de organisatie.

07-04-2020 7:55:21 [Encrochat-account 16]Kan ik alvast wat inpakken?

07-04-2020 7:57:14 [Encrochat-account 2]Ja pak die gemaakte in

07-04-2020 7:57:25 [Encrochat-account 2]Die cool

07-04-2020 7:57:55 [Encrochat-account 16]Dubbel, spray en zwart folie?

07-04-2020 7:57:58 [Encrochat-account 2]Jan

Pagina 2401 van het dossier

Het onderstaande gesprek is tussen [medeverdachte 1] ( [Encrochat-account 2] ) en een [medeverdachte 3] ( [Encrochat-account 16] ).

In het gesprek geeft [medeverdachte 1] een opdracht aan [medeverdachte 3] om 50 kilo aan te pakken. Dit geeft goed de hierarchie aan tussen [medeverdachte 1] en [medeverdachte 3] . En ook dat [medeverdachte 3] een chauffeur is van [medeverdachte 1] .

Naast de opdracht geeft [medeverdachte 1] ook nog tips aan [medeverdachte 3] namelijk:

Oke hou je spiegels in gaten als je weg rijd naar stash aub

Op die boeren weg kan je zien of je word gevolgd

Dit geeft een goed beeld over het duurzaamheid van de organisatie van [medeverdachte 1] .

13-04-2020 20:27:07 [Encrochat-account 2]Morgen 5kilo aanoake

13-04-2020 20:27:11 [Encrochat-account 2]Aanpakken

13-04-2020 20:27:16 [Encrochat-account 2][straat 4]

13-04-2020 20:27:17 [Encrochat-account 2]26

13-04-2020 20:27:23 [Encrochat-account 2]8 uur ochtend

13-04-2020 20:28:09 [medeverdachte 3]Yes ben daar 8 uur

13-04-2020 20:28:58 [Encrochat-account 2]Oke hou je spiegels in gaten als je weg rijd naar stash aubn

Pagina 2403 van het dossier

13-04-2020 20:29:26 [medeverdachte 3]Zzekrr doe ik altijd

13-04-2020 20:29:55 [Encrochat-account 2]Op die boeren weg kan je zien of je word gevolgdn

Pagina 2404 van het dossier

Het onderstaande gesprek is tussen [medeverdachte 1] ( [Encrochat-account 2] ) en een [medeverdachte 3] ( [Encrochat-account 16] ).

Het gesprek gaat erover dat [medeverdachte 3] graag betaald wilt worden om zijn "meisie" blij te maken. [medeverdachte 3] stuurt ook een lijstje met de dingen die hij gedaan heeft.

Uit het gesprek is ook op te maken dat compressors gebruikt worden. Dit was ook te zien aan de hand van de camerabeelden van het [locatie 1] in Uithoorn.

Het geeft goed aan welke handelingen [medeverdachte 3] heeft gedaan voor [medeverdachte 1] . Het geeft ook aan dat [medeverdachte 1] [medeverdachte 3] betaald voor zijn werk. Dit past in het beeld van een leider van een organisatie.

06-06-2020 18:21:43 [Encrochat-account 16]Maat is het mogelijk wat af te rekenen, maak ik me meisie even blij

06-06-2020 18:21:50 [Encrochat-account 16]opslag ice spullen

geld opgehaald den haag

3 corona naar amstelhoek gebracht

3 corona naar jumbo vinkeveen gebracht

glock afgegeven b bibliotheek

6 corona jumbo

compressor 2001 ali naar bo gebracht

4 corona naar schoolstraat

66 corona rijswijk

[K] 100,- gegeven voor boodschappen jumbo

800,- inkopen gedaan camper

18 ingepakt voor tp(8peru,10 diverse)

18 weg gebracht hoofddorp

5200,- incl borg camper ophalen

( [K] 200,- gegeven in duitsland voor boodschappen)

190 stuks naar utrecht gebracht

500,- 2 fietsen

karwei 50,-

95 stuks AP opgehaald aalsmeer

15 ingepakt voor tp

80 in stash waver gelegd

06-06-2020 18:22:28 [Encrochat-account 2]Ja waar ben jen

Pagina 2405

06-06-2020 18:22:54 [Encrochat-account 16]Rij nu richting ne ouders die conpressor weg zetten

06-06-2020 18:23:08 [Encrochat-account 2]Oke kom.daarna naar me toe oke

06-06-2020 18:23:12 [Encrochat-account 2]Ben dan thuis

06-06-2020 18:23:14 [Encrochat-account 16]Yes super

06-06-2020 18:23:18 [Encrochat-account 16]Dankjewel!

- Bewerkte cocaïne;

- Vervoerde cocaïne;

- Verkocht cocaïne;

- Beheerde stash locatie.

Het onderstaande gesprek is tussen [medeverdachte 2] ( [Encrochat-account 3] ) en [medeverdachte 1] ( [Encrochat-account 2] ).

In het onderstaande stukje chat is goed te zien dat [medeverdachte 2] bezig is met het bewerken van zeer waarschijnlijk cocaine.

08-04-2020 16:00:19 [Encrochat-account 3]23 zakken van 925 gr gemaakt

08-04-2020 16:00:24 [Encrochat-account 3]26 gr over

-Stuurt een afbeelding- [eigen waarneming van rechtbank: een zwarte emmer met een dun laagje wit poeder. De emmer staat op een weegschaal, op de weegschaal staat 26]

-Stuurt een afbeelding [eigen waarneming van rechtbank: tafel met bakje met wit poeder en spijkerbroek met witte vlekken]

08-04-2020 16:02:56 [Encrochat-account 3]En nog wat gram op me broek denk ikn

Pagina 2406 van het dossier

Het onderstaande gesprek is tussen [medeverdachte 2] ( [Encrochat-account 3] ) en een onbekend persoon ( [Encrochat-account 11] ).

In het gesprek geeft [Encrochat-account 11] aan dat hij ' [bijnaam 7] " sprak. Het is bekend dat [medeverdachte 1] de bijnaam " [bijnaam 7] " heeft. In het gesprek gaat het over het leveren van cocaïne.

Er worden afspraken gemaakt over de aantallen en de prijs. Het is duidelijk dat [medeverdachte 2] zelf de cocaine is gaan afleveren.

08-06-2020 19:08:40 [Encrochat-account 11]Sprak net met [bijnaam 7]

08-06-2020 19:08:51 [Encrochat-account 11]Kon jouw texten voor spullen

08-06-2020 19:09:01 [Encrochat-account 3]Ja heb nu deze

08-06-2020 19:09:10 [Encrochat-account 3]-Stuurt een afbeelding- [eigen waarneming van rechtbank: wit blok waarin de letters en het cijfer “EP3” gedrukt staat]

08-06-2020 19:11:52 [Encrochat-account 11]Hoe laat kan je 7st bij me afgooien?

08-06-2020 19:12:10 [Encrochat-account 3]Waar

08-06-2020 19:12:32 [Encrochat-account 11]Westerdok

08-06-2020 19:17:18 [Encrochat-account 11]Wanneer zou je 7st kunnen brengen?n

Pagina 2407 van het dossier

08-06-2020 19:19:38 [Encrochat-account 3]Kan over 15 min vertrekken

08-06-2020 19:26:52 [Encrochat-account 11]Laat ff weten hoe laat je westeddoknkan zijn zodst ik die kant op ga

08-06-2020 19:27:15 [Encrochat-account 3]Ga nu pakken 7 toch

08-06-2020 19:27:33 [Encrochat-account 11]Ja maar hoe laat ben je dan westeddkk

08-06-2020 19:27:38 [Encrochat-account 11]Kan ik ff rekening houden

08-06-2020 19:27:53 [Encrochat-account 3]45 min ong

08-06-2020 19:29:03 [Encrochat-account 11]Khad eigenlijk begrepen dat voor 27 kon pakken bro

08-06-2020 19:29:28 [Encrochat-account 3]Wat zei b voor prijs dan

08-06-2020 19:31:06 [Encrochat-account 3]Nee bro

08-06-2020 19:31:07 [Encrochat-account 3]27250

08-06-2020 19:32:38 [Encrochat-account 3]Brengen of niet?

08-06-2020 19:33:33 [Encrochat-account 11]Ok breng maar

08-06-2020 19:34:10 [Encrochat-account 11]Khad al voor 27,25 voorgesteld maar breng maar is volr vriend van me om hem te helpen

08-06-2020 19:34:17 [Encrochat-account 3] Oke zie je zk

08-06-2020 20:02:14 [Encrochat-account 11]Hoever ben je

08-06-2020 20:02:55 [Encrochat-account 3]Rij nu snel wef af

Het onderstaande gesprek is tussen [medeverdachte 2] ( [Encrochat-account 3] ) en [medeverdachte 1] ( [Encrochat-account 2] ).

De onderstaande locatie op de foto is geïdentificeerd als zijnde [adres 6] in [plaats 2] . De woning waar [medeverdachte 2] stond ingeschreven.

09-05-2020 17:21:00 [Encrochat-account 3]-Stuurt afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank: grote hoeveelheid contant geld].n

Pagina 2408 van het dossier

09-05-2020 17:21:06 [Encrochat-account 3]378.300

09-05-2020 17:22:33 [Encrochat-account 2][Encrochat-account 5] 32.250 + 135.000 + 1.500

09-05-2020 17:24:03 [Encrochat-account 3]Oke

09-05-2020 17:24:12 [Encrochat-account 3]168.750

09-05-2020 17:26:46 [Encrochat-account 3]-Stuurt afbeelding-

[eigen waarneming rechtbank: grote hoeveelheid contant geld].

09-05-2020 17:36:57 [Encrochat-account 3]Afgegevn aan zwanenburg

09-05-2020 17:38:14 [Encrochat-account 2]Oke bro

09-05-2020 17:38:54 [Encrochat-account 3]Geef zo 75 k aan die colon

Pagina 2409 van het dossier

- Vervoerde cocaine;

- Vervoerde wapen / droeg wapen over;

Het onderstaande gesprek is tussen [verdachte] ( [Encrochat-account 1] ) en [medeverdachte 1] ( [Encrochat-account 2] ).

In het gesprek krijgt [verdachte] opdracht van [medeverdachte 1] om er 30 op te halen in Breda. [verdachte] volgt de aanwijzingen van [medeverdachte 1] op, waardoor de rolverdeling in de organisatie goed naar voren komt. Zo blijkt [medeverdachte 1] de leider en [verdachte] een chauffeur.

30-03-2020 14:42:20 [Encrochat-account 2]Pak busje rij. Naar breda

30-03-2020 14:57:37 [Encrochat-account 1]Moet er veel gehaald worde

30-03-2020 15:11:20 [Encrochat-account 2]30

30-03-2020 15:15:01 [Encrochat-account 1]Waar in breda

30-03-2020 15:15:08 [Encrochat-account 1]Ik ben net vettrokke

30-03-2020 15:52:38 [Encrochat-account 1] Heb je adress

30-03-2020 15:53:50 [Encrochat-account 2][Encrochat-account 5] : [straat 1] ter hoogte van nr [huisnummer]

[Encrochat-account 5] : Code [codenaam]n

Pagina 2420 van het dossier

30-03-2020 16:10:05 [Encrochat-account 1]Ben er bron

Pagina 2421 van het dossier

Proces-verbaal van bevindingen van 16 januari 2023, zakelijk weergegeven, inhoudende:

04-06-2020 19:14:14 [Encrochat-account 2]Broer regel goede spullen voor me 100 stuks gooi af en Ik knal ze weg de wegen gaan open

04-06-2020 19:14:20 [Encrochat-account 2]Heb me tp klaar staan

04-06-2020 19:14:27 [Encrochat-account 6]Oke

04-06-2020 21:09:08 [Encrochat-account 2]Broer aub regel 100 stuks of meer mag ook

04-06-2020 21:09:24 [Encrochat-account 6]Oke is gied

04-06-2020 21:09:34 [Encrochat-account 6]Kan je zelf ophalen

04-06-2020 21:09:38 [Encrochat-account 2]Jaaaaa

04-06-2020 21:09:49 [Encrochat-account 2]Mij bakwagen pakt 200

04-06-2020 21:09:57 [Encrochat-account 2]In bodem top stash

04-06-2020 21:10:28 [Encrochat-account 2]Regel aub

04-06-2020 21:10:37 [Encrochat-account 2]Ik haal op met bakwagen

04-06-2020 21:40:14 [Encrochat-account 2]Bro er is ook peru hoor ik regel die ook

04-06-2020 21:40:19 [Encrochat-account 2]30 stuks

05-06-2020 21:47:36 [Encrochat-account 6]Toppers krijg je bron

Pagina 2181 van het dossier

06-06-2020 10:58:42 [Encrochat-account 6]Doe 14:30 roosendaal

06-06-2020 11:01:11 [Encrochat-account 2]Oke bro

06-06-2020 11:39:58 [Encrochat-account 2][Encrochat-account 1]

06-06-2020 11:40:01 [Encrochat-account 2] Voeg toe

06-06-2020 12:12:00 [Encrochat-account 2]Geef hem adres

06-06-2020 12:12:12 [Encrochat-account 6]Hen gedaan

06-06-2020 13:37:59 [Encrochat-account 2]Gelukt?

06-06-2020 13:44:54 [Encrochat-account 6]Ja gelukt

06-06-2020 14:11:04 [Encrochat-account 2]Goede stash auto he

06-06-2020 14:11:20 [Encrochat-account 6]Jaman topn

Pagina 2182 van het dossier

06-06-2020 13:41 [Encrochat-account 1]Wat is. Het adress

06-06-2020 14:06 [Encrochat-account 6][adres 11]

06-06-2020 14:40 [Encrochat-account 6]Kan je token sturenn

Pagina 2178 van het dossier

06-06-2020 14:43 [Encrochat-account 1]Stuurt een foto van een briefje van 5 euro met serienummer [serienummer]

06-06-2020 18:05 [Encrochat-account 6]Goed aangekomen?

06-06-2020 18:06 [Encrochat-account 1]Yes bron

Pagina 2179 van het dossier

ECLI:NL:RBMNE:2024:3845 - PONT Data&Privacy (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 5546

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.